Thailändsk blomkålssoppa

onsdag 21 november 2018



En fantastisk soppa med mycket grönsaker och heta asiatiska smaker, som passar perfekt nu när vintern kanske småningom börjar göra sig påmind. Soppan håller i kylskåp i 3-4 dagar men det lönar sig att göra dubbel sats och frysa in en del. Alltid bra att ha frysen full av färdig mat när det kniper. Ulrika Davidsson har utarbetat receptet.

Till soppan (4 portioner):
1 blomkålshuvud
300 g morötter
2 st vitlöksklyftor
2 msk ingefära, riven
2 st salladslökar
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
2 msk currypasta
2 tsk honung
1 limefrukt

1. Skölj blomkålen och dela den i mindre buketter. Lägg 4 buketter åt sidan till toppingen.

2. Skala och skär morötter, vitlök och ingefära i mindre bitar. Skölj och skiva salladslöken.

3. Hetta upp en kastrull med olja och lägg ner alla grönsaker och låt steka någon minut. Strö på lite salt och peppar.

4. Tillsätt vatten och buljong. Häll i kokosmjölk och tillsätt currypasta, honung och pressad limesaft. Låt koka i ca 10 minuter.

5. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Späd eventuellt med mer vatten och smaka av soppan med salt och peppar.

6. Häll upp i skålar och toppa med stekta blomkålsbuketter, jordnötter, salladslök, koriander och chili.

Till toppingen:
4 st stekta blomkålsbuketter
4 msk salladslök, strimlad
1/2 kruka färsk koriander (min var slut)
1/2 chilipeppar, strimlad
1 dl jordnötter
1 msk olivolja

Stek blomkålsbuketterna i lite olja. Strimla salladslöken och finhacka koriandern. Skölj och strimla chilin.






Under kyliga vinterdagar vill du kanske testa någon av de här sopporna, som också innehåller asiatiska smaker:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar