Crêpes Suzette à la Nigella

fredag 16 november 2018



Crêpes Suzette är en fransk klassisk, kanske rentav lite retroaktig dessert som består av tunna crêpes i apelsinsås som flamberas med apelsinlikör vid serveringen. En efterrätt som få kan motstå!Egentligen ska desserten serveras utan glass/grädde men jag tycker att den kalla vaniljglassbollen satt som en smäck till de varma, söta crêpen. Receptet är Nigellas … annars mycket bra recept men smörmängden i apelsinsåsen är nog lite väl tilltagen! Om du vill komma lättare undan kan du köpa färdiga crêpes, dvs om du får tag på dylika.

Crêpes ca 8 st (20 cm) för 4 personer:
30 g smält smör + mer till stekning
150 g vetemjöl
3,25 dl mjölk (jag använde 3,5 dl)
1 stort ägg

1. Häll mjöl, mjölk och ägg i en blender och låt den gå tills allt blandats ordentligt. Blanda ner det avsvalnade smälta smöret för hand. Om du inte äger en blender så häll mjölet i en bunke, vispa ner ägget och mjölken och alldeles före stekningen det avsvalnade smöret.
2. Värm en (gjutjärns/plätt)panna, smält en klick smör i den och torka sen bort det med hushållspapper. I med lite smör på nytt och stek sedan plättarna så att du häller 2-3 msk smet i pannan och genast svänger runt den i luften så att smeten breder ut sig jämnt. Stek i en minut på medelvärme, sväng plätten och stek ytterligare 1/2 minut. Förvara plättarna med bakplåtspapper emellan tills det är dags att vika ihop dem och värma i såsen.





Apelsinsåsen:
saften av 2 apelsiner
det rivna skalet av 1 apelsin (jag använde det rivna skalet av båda apelsinerna)
175 g smör (jag rekommenderar att minska mängden till 100 g eller mindre)
75 g socker

Till flamberingen:
ca 1 dl Grand Marnier/Cointreau/Triple Sec

1. Placera alla ingredienserna till såsen (inte likören) i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda i 10-15 minuter, tills konsistensen är lite sirapsaktig.
2. Vik ihop crêpen till trianglar och placera dem i en stor eldtålig panna/form lite omlott.
3. Häll den varma såsen över crêpen och värm det hela på låg värme i ca 3 minuter.
4. Värm likören i såskastrullen (utan att ha sköljt ur den). Likören får inte koka. Häll den varma likören över de varma crêpen i såsen och flambera genast. Stäng av fläkten innan du gör detta om du flamberar på spisen. Servera genast.

Bon appétit!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar