Herkkujuustola: ostparadiset i Sastamala

söndag 29 november 2020



Ostbrickornas säsong är här, åtminstone verkar det så då Instagramflödet fylls med tjusiga bilder på den ena artistiska uppsättningen efter den andra. Här i Landebistro avslutas ofta middagen med lite ost i stället för en söt dessert. Ostbrickan på bilden är i lyxigaste laget med Herkkujuustolas ostar, kallskuret, sylter, nötter, kex, fröknäcke och frukt. Den fick agera en hel middag härom kvällen med både rött och vitt i glasen för att testa vilken färg vi föredrog till vilka ostar. En trevlig sysselsättning för hela familjen, man kan naturligtvis byta ut vinet mot te, saft eller annan lämplig dryck.

Inlägget är gjort i samarbete med Herkkujuustola i Sastamala, Finland.



Den svarta osten är TuhkaHeidi, en mjuk och aromatisk vitmögelost. Osten nere till vänster är Edel Appenzell, en lagrad ost från Schweiz. Rote Hexe heter den smala lagrade godbiten med instucken ostkniv. I mitten min päronvalnötssylt, som gifter sig perfekt med alla ostar.



Heidi: mjuk mild vitmögelost, Väinö: mjuk vitmögelost med champinjonliknande smak. WilliWili: halvhård kittost med vilda örter. Den vann guldmedalj i Nordisk artesanframställning år 2016. De röda och gula sylterna i mitten är mina chilisylter. 





Det italienska rödvinet på bilden matchade ostarna perfekt, så också det sicilianska vinet Crudo, som är ett friskt halvtorrt vitt vin. Riesling är även det en bra kompis till ostarna.




Får jag presentera Peter Dörig, ostmästare i andra generationen. Han kommer ursprungligen från Schweiz och via lite äventyr runtom i världen landade han slutligen i Finland. På Häijä marknad träffade han sin blivande fru Jenni och bestämde sig för att grunda ett ostysteri i Mouhijärvi. Nu är Herkkujuustola ett familjeföretag, där också de fyra döttrarna hjälper till nu och då. Peters och Herkkujuustolas mycket intressanta historia kan du läsa här Etusivu - Herkkujuustola (tyvärr enbart på finska). Där hittar du också information om de olika ostsorterna, ostframställningen och mycket mera. Bland annat olika evenemang, återförsäljare och öppettider. I restaurangen serveras lunch och middag, menyerna finns också på webbsidan.

Det var de schweiziska ostmästarna som startade ostproduktionen i Finland. I slutet av 1800-talet kom ett stort antal till herrgårdsmejerierna, där de bland annat körde igång den svåra tillverkningen av emmentalerosten. Peter Dörig är den nya vågens schweiziske ostmästare, som går i sina forna landsmäns fotspår: han gör smakrika artesanostar av lokala ingredienser. För oss är det här en fantastisk smakupplevelse eftersom vi tyvärr är alltför vana vid industriellt producerade ostar.







Metsuri är Herkkujuustolas populäraste ost. Det är en rödmögelost inlindad i tallflis. Den kan ätas som sådan, men är också fantastiskt god efter 20 minuter i 200 gradig ugn. Sedan är det bara att doppa bröd, ugnsrostade grönsaker eller potatis i den varma ostmassan, lite som att äta fondue. Gudomligt! Den här rätten serveras i restaurangen.






Det går att beställa diverse ostbrickor i restaurangen. På bilden den söta varianten med maräng, choklad, frukt och körsbärssylt som tillbehör. 



Man kan följa med osttillverkningens olika skeden genom att kika in genom det här söta fönstret. När vi besökte Herkkujuustola hade produktionen för dagen just avslutats.








Den otroligt trevlige ostmästaren och VDn Peter. Han blev vald till årets ostmästare år 2016. En mycket språkkunnig kille; han talar flytande finska men också svenska ... förutom tyska, engelska, franska och ryska!




Om du har vägarna förbi Herkkujuustola, så tveka inte att stanna en stund och avnjuta lunch/middag eller bara kaffe/te med dopp. Samtidigt kan du inhandla Finlands godaste artesanostar, antingen åt dig själv eller som gåva åt någon som du vet att kommer att uppskatta dem!

Herkkujuustola Oy
Kurvosentie 3
38420 Sastamala
Häijään liikenneympyrä
Tampere-Pori-valtatien varrella







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar