Hummus kan med fördel göras på kokta grönsaker. Den andra huvudingrediensen är kikärter och sedan kan man variera med att tillsätta olika nötter och kryddor. Den här vackra lila rödbetshummusen innehåller heller ingen tahini (sesampasta) utan bara solroskärnor, olja, citron och vitlök. Den passar som fyllning i pitabröd eller till hamburgare. Den är också utmärkt att dippa bröd och råa grönsaker i. Receptet kommer från "Linneas skafferi".
Ingredienser:
1 dl solroskärnor
1-2 vitlöksklyftor
3-4 msk olja (kan behövas mer)
2 stora, kokta rödbetor
200 g kokta kikärter
saft från 1/2 citron
salt
Lägg solroskärnor, vitlök och olja i en matberedare och mixa solroskärnorna helt sönder. Tillsätt mera olja, rödbetorna och kikärterna. Fortsätt mixa tills du har en slät massa. Smaka av med citronsaft och salt. Låt stå svalt till serveringen.
Om du tycker om röror av olika slag kan du kasta ett öga på dessa:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar