Badad och bakad kyckling

lördag 2 juni 2018



Det lönar sig alltid att köpa en hel kyckling i stället för färdigt styckad. Vill du ha en riktigt smakrik och saftig tippa så är följande tillvägagångssätt oslagbart!

Du behöver:
1 hel kyckling

Saltlag:
1 liter vatten
80 g salt
50 g socker
5 kaffirlimeblad
5 skivor färsk ingefära
2 tsk korianderfrön
citrongräs, utbankat och skuret i bitar (jag använde torkat citrongräs som jag köpte i Laos, vet inte om det finns här)
(2 bitar pepper chili wood, också köpt i Laos)

Koka upp alla ingredienser till saltlagen och låt sjuda i 5 minuter. Låt kallna och lägg i kycklingen. Låt stå över natten. Vänd kycklingen en gång om lagen inte täcker helt och hållet...eller koka mera lag.



Ta upp kycklingen och torka av den. Klyv den över bröstbenet och pressa isär halvorna så att du får två skålar. Fyll dem med t.ex följande kryddblandning:

1 tsk sechuanpeppar, mortlad
2 tsk korianderfrön, mortlade
2 tsk vitpeppar, mortlad
lite salt
eller din egen kryddblandning, komponera fritt

Var försiktig med saltet eftersom kycklingen legat i det salta badet och dragit i sig saltet. Riv till sist över skalet från en limefrukt. Droppa lite olivolja över. Sätt in härligheten i 130 grader varm ugn tills innertemperaturen visar 62 grader i bröstet och 70 grader vid låren. Så här långt kan du förbereda och sedan snabbt grilla kycklingen på båda sidorna om du vill. Men den är lika god utan grillning och kan bra värmas i ugnen innan serveringen. Skär/klipp den i bitar och strö färska örter över. En gudomligt god kyckling som smälter i munnen och är otroligt saftig.



Ett liknande recept hittar du här
och under etiketten kyckling finns en hel del övriga recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar