Romainesallad med bacon och ädelost

torsdag 28 juni 2018



En förvånansvärt bra mix: krispig sallad med sötma från tranbär och crunch från valnötter och en mild balsamvinägerdressing därtill. Förrätt, sidorätt eller kvällsmål. Kanske ett gott bröd till om det känns så. Receptet är taget ur Allt om Mat.

4-6 personer:
2 romainesalladshuvuden
1 paket bacon (140 g)
1 dl valnötter
75 g blåmögelost, t.ex. Danablue eller St Agur
1/2 dl torkade tranbär

Dressing:
1 liten vitlöksklyfta
1 krm salt
1 tsk vitvinsvinäger (äppelcidervinäger)
1 tsk flytande honung
2 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 krm nymald svartpeppar

Garnering: gräslök

1. Sätt ugnen på 200 grader. Pressa/riv vitlöksklyftan och mosa den med saltet. Häll på vinägern och låt stå ca 10 minuter. Vispa ner resterande ingredienser till dressingen.

2. Lägg ut baconet på en plåt och stek det krispigt mitt i ugnen, 10-15 minuter. Låt rinna av och svalna på hushållspapper. Lägg valnötterna i en ugnssäker form. Rosta dem mitt i ugnen ca 10 minuter.

3. Skär varje salladshuvud i två delar på längden och skölj väl. Låt rinna av och skär ytterligare varje del itu på längden. Lägg upp bladen på ett stort fat.

4. Smula över ost och tranbär. Skär eller bryt baconet i bitar och strö det över. Vispa upp dressingen och häll den över salladen. Garnera med gräslök och servera med bröd.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar