Hel anka brukar man hitta i asiatiska affärer till ett ganska billigt pris. Här har jag först marinerat ankan i ett dygn och sedan tillagat den i stekpåse i ugnen över natten. Resultatet blir otroligt saftigt och läckert. Den här glaserade ankan var en av rätterna på den asiatiska julbuffén jag bjöd på. Och mycket uppskattad! Receptet är från Allt om Mat.
Ingredienser för 4 personer:
1 st anka
honung till glasering
Marinad:
2 dl kikkoman soja
3 msk risvinäger
1 bit riven ingefära
4 st vitlöksklyftor
3 msk sesamolja
2 st hackade chilifrukter
1. Blanda ihop marinaden. Lägg ankan i en stekpåse och slå på marinaden. Vänd runt så att ankan blir helt täckt av marinaden. Låt ankan ligga i stekpåsen med marinaden i ca ett dygn i kylskåp. Vänd någon gång så marinaden kommer åt ordentligt.
2. Lägg in stekpåsen med ankan och marinaden i ugn (ca 100 grader) och tillaga under natten (10 timmar). Gissa om det doftar gott på morgonen!
3. Låt ankan svalna i påsen och tag sedan ut den. Ta vara på buljongen i påsen. Dra köttet av benen. Det går lätt för köttet är väldigt mört. Försök att få så hela köttbitar som möjligt.
4. Pensla ankan med honung samt lite av buljongen som bildats i påsen. Jag tog ganska mycket buljong för den är jättegod.
5. Sätt ugnen på grill och glasera ankan tills den är mörkt bärnstensfärgad.
6. Servera ankan med ananaschutney.
Ananaschutney:
0,5 st ananas, skuren i kuber
1 st chili, finchackad
1/2-1 lime, strimlat skal och saft
3 msk socker
1 msk risvinäger
2 st små schalottenlökar, strimlade
2 msk sweet chili
1 st citrongräs, finhackat (bara den vita delen)
0,5 st ananas, skuren i kuber
1 st chili, finchackad
1/2-1 lime, strimlat skal och saft
3 msk socker
1 msk risvinäger
2 st små schalottenlökar, strimlade
2 msk sweet chili
1 st citrongräs, finhackat (bara den vita delen)
2 msk hackad koriander rörs ner före serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar