SAN SEBASTIAN - MATPARADISET SOM ÄR VÄRT EN OMVÄG

söndag 17 december 2017




Mat, mat, mat, vin, cava och mat, mat, mat igen...så kan man sammanfatta vår tredagars resa till San Sebastián/Donostia. Alldeles ljuvlig stad (ca 190 000 invånare) som är perfekt att promenera omkring i ... under de timmar man varken äter eller sover. Den är en av Europas två kulturhuvudstäder 2016, en av Baskiens största städer och endast ca 20 minuters bilväg från den franska gränsen.
Kulturen brydde vi oss inte om denna gång utan vårt mål var att hinna äta och dricka gott i dagarna tre. Vi lyckades ganska väl med frosseriet utan att gå till överdrift. Morgonmålet hoppade vi över såsom spanjorerna vanligtvis gör ... räckte med en kopp himmelskt kaffe för att komma i gång! Vi skippade alla Michelin-restauranger och trängdes ute på gatorna i Parte Vieja(gamla stan) och i överfulla pinxtos-barer tillsammans med spanjorer och turister. Betjäningen toppen...aldrig en sur min eller ett elakt ord från personalen...kanske ett utflyktsmål/skolningsresa för nordisk servicepersonal?
Vi flög till Bilbao. Därifrån tar det en timme med buss/taxi till SS. En annan möjlighet är att flyga till Biarritz.


Listar här några matställen vi besökte och gillade:

Taberna Gandarias på Calle 31 de agosto(bästa pinxtos-gatan)
- åt inte pinxtos för vi var trötta efter en långpromenad och ville sitta i restaurangdelen och äta lunch i lugn och ro och lyckades få det sista bordet
- ugnsgratinerad krabba, torsk på tre sätt, grillad bläckfisk





Kommentar: helt ok men vi insåg först då vi redan gjort beställningen att här ska man äta kött. Alla spanjorer gjorde det!

La Cuchara de San Telmo på Calle 31 de agosto representerar det nya baskiska köket. Här finns inte pinxtosen uppradade på disken utan beställs från en meny. Öppnade kl 19 på kvällen och inga bordsbeställningar togs emot så vi dök upp i god tid och lyckades få ett av de fyra borden utomhus. Pinxtosen beställs för 2 eller 4 personer. Tycker faktiskt de varma är smakligare än de kalla.
-tonfisk med ponzu och löktäcke, kalvkinder i rödvin, räkrisotto, grillad hel karamelliserad gåslever, kniv- och hjärtmusslor





Kommentar: Allt var smaskigt ( glömde fota risotton, kalvkinderna och tonfisken) och vi drack ett gott rödvin till...satt dock inte så länge eftersom kön till borden blev längre och längre och blickarna hungrigare och hungrigare. Utrymmet inomhus blev snabbt fyllt till bristningsgränsen och dörrarna stängdes.

La Rampa är en gammaldags fisk- och skaldjursrestaurang nere vid hamnen. Hade bokat bord i förväg för att få sitta ute på terrassen. Restaurangen är stängd tisdag kväll och hela onsdagen. Fantastiskt ställe med verkligen färska råvaror.
- deras specialitet med grillade och kokta skaldjur var lukullisk






-percebes (långhalsar), ångkokas och serveras varma eller ljumma


-grillade sardiner


- torsk i tomatsås






Kommentar: allt var fräscht och smakligt men "mariscos a la parilla" vann nog denna omgång.

Borda Berri på Calle Fermin Calbeton 12 serverar mycket trendiga pinxtos som beställs från en griffeltavelsmeny. Trångt om saligheten, ute ett par ståbord.
- räkravioli, kalvkinder i rödvin, tonfisk med smak av iberisk skinka










Kommentar: fantastiskt goda konstverk (en aning för mycket salt).

Här följer ännu några pinxtos-bilder...varsågoda.





















Vi gjorde en avstickare till byn Hondarribia och en fantastisk restaurang där...fortsättning följer!



2 kommentarer:

  1. Trevligt med alla tips och vilket matreportage.:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastiskt matparadis. Åk dit...ni blir inte besvikna kan jag lova!

      Radera