Supergoda lammkotletter, pumpamos & vintips

onsdag 5 februari 2020



Jag börjar med att skryta lite för de här lammkotletterna blev fantastiskt goda tack vare marinaden. Myntoljan gjorde naturligtvis att kotletterna dessutom blev lite lyxiga, serverade med ett gult mos på rotselleri, myskpumpa och vitlök. Jag hittade underliga långa gula svampar (cordyceps) i butiken och dem stekte jag och blandade med gröna ärter för att få lite färg på anrättningen. Lyckade smakkombinationer blev det dessutom. Jag dekorerade portionerna med mikrogrönt från egna odlingar.

1 kg lammkotletter/lammkarrérad

Till marinaden:
1 röd finhackad chili
1 stor finhackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
1 msk torkad rosmarin
1 msk mortlade korianderfrön
1/2 msk mortlade fänkålsfrön
(1/2 msk ras el hanout)
svartpeppar/chilipeppar
1/2 salt citron i små bitar + lite lag eller citronskal + saft
1/2-1 msk salt

Blanda ihop marinaden. Lägg lammet i en plastpåse och häll på marinaden. Se till att alla kotletterna blir täckta av marinad. Tillslut påsen och placera den i kylskåpet helst över natten, men åtminstone 2 timmar. Om du kommer ihåg, så massera påsen med innehållet några gånger.







Ta upp kotletterna från marinaden. Torka inte kotletterna, bryn dem i smör-oljeblandning i en stekpanna på ganska hög värme 2-3 minuter på var sida. Placera dem på en ugnsplåt, häll över marinaden och stek färdiga i 200 grader varm ugn i ca 10 minuter.



Pumpamos:

lika mycket myskpumpa och rotselleri (jag gjorde så mycket som fick rum på en ugnsplåt)
1  vitlökskluster, toppen avskuren
chimichurrikrydda/örtkrydda 
himalayasalt
svartpeppar
torkad rosmarin
olja

Skala och skär selleri och pumpa i lämpliga bitar. Ta till vara pumpafröna, putsa dem och rosta dem i het panna tills de får färg och vill hoppa bort från pannan. Placera grönsakerna och vitlöken på en ugnsplåt, krydda med det du vill och rosta i 250 grader varm ugn ca 10-15 minuter eller tills de är mjuka. Häll bitarna i en matberedare/blender, sätt till så många vitlöksklyftor du vill, häll i lite olja och sätt i gång maskinen. Kolla smakerna och krydda mer om det behövs. Dekorera moset med pumpakärnorna.
















Vintips: 
Garzón Tannat Reserva 2017 kommer från Uruguay och är mycket fylligt och tanninrikt. Doften är lite örtig och rökig. Smaken är robust och kryddig med inslag av vanilj och plommon. Eftersmaken är lång, en aning pepprig men mycket behaglig. Vinet paras bäst ihop med kraftiga kötträtter och storvilt. Vinet hör till våra favoriter och 15 euro är ett mycket gentilt pris för ett så stiligt och angenämt vin.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar