Två smarriga röror, som jag tycker att passar när som helst och till vad som helst. Muhammara kommer från Mellanöstern där den ofta finns på mezeborden. Den består av rostad paprika, valnötter och diverse kryddor ... lite hummusaktig. Pröva den på morgonmackan eller till rostade legymer. Cashewpeston innehåller vitlök, basilika, citronsaft och vatten men ingen ost. Du mixar ihop den på några minuter och den gör sig bra på mackan, som dipp eller pastasås. Jag använde den som salt fyllning till pannkakorna. Båda rörorna är veganska och jag kan tänka mig att de kan göra succé också på brunchbordet.
Muhammara (receptet ur boken "Andalusian auringossa)
3 röda paprikor (använde spetspaprikor)
100 g valnötter
1 vitlöksklyfta (använde 2)
1/2 chili (använde en hel)
1 dryg matsked färsk persilja, hackad
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk korianderfrön, malda/mortlade
1/2 tsk paprika
1/2 dl olivolja
2 msk granatäpplesirap (använde fikonbalsamico)
1/2 citron, saften
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1. Rosta paprikorna på grillen eller i ugnen, tills skalen är svarta. Låt svalna övertäckta och dra av skalen.
2. Rosta spiskummin, koriander och paprikapulver i en stekpanna och blanda dem med oljan. Sätt alla ingredienser tillsammans med kryddoljan i blendern och mixa slätt. Smaksätt med salt och peppar.
3. Låt röran vila en timme på kallt ställe så utvecklas smakerna. Konsistensen stelnar och blir tjockare ju längre röran får stå.
En liknande supergod röra, men i såsversion och med mandel i stället för valnötter, finns här
Cashewpesto
drygt 2 dl cashewnötter
1-2 vitlöksklyftor, hackade
ca 4,5-5 dl basilika, löst packad (jag använde ca 1/3 mikroängssyra från egna odlingar och 2/3 basilikablad)
4 msk öljästflingor
2 msk färskpressad citronsaft
salt
ca 1 dl vatten
Placera nötter, vitlök, basilika, öljästflingor, citronsaft, 1/2 dl vatten och lite salt i en matberedare. Mixa och sätt till mer vatten efter hand vid behov. Kontrollera sältan. Peston tjocknar i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar