Snabb svampramen

söndag 9 februari 2020




En autentisk ramenbuljong kräver 2-3 dagars kokning för att få alla kryddor och smaker att blomma ut. Men jag lyckades få till en god fuskbuljong på en dryg halv timme. Ramentillbehören kan du variera enligt smak och tycke eller helt enkelt använda det du har hemma. Den här ledstjärnan gäller faktiskt också själva basbuljongen...en kameleont till rätt på många sätt och vis alltså!




Till buljongkoket använde jag följande ingredienser:

35 g ingefära
1 chili
3 citrongrässtjälkar
6 kaffirlimeblad
2 långa gröna asiatiska vitlöksstjälkar (finns i asiatiska butiker, mildare i smaken än vanlig vitlök)
3 korianderstjälkar
1-1,5 liter kokande vatten
grönsaksfond/asiatisk fond/phó-pulver

Skär den skalade ingefäran i tunna skivor. Bulta citrongräset och skär det i bitar så avger det mer smak. Skär chilin och vitlöken i mindre bitar. Du kan använda skurna vitlöksklyftor om du inte får tag på asiatiska vitlöksstjälkar. Stek alla ingredienser snabbt i het panna i lite olja så att smakerna frigörs. Häll på en dryg liter kokande vatten och fonden. Koka i 10 minuter. Smaka av med 1-2 msk limesaft, 1 msk socker och 1-2 msk fisksås. Kontrollera att smakerna sitter.
Låt stå ca 30 minuter (om möjligt) på svag värme, buljongen ska inte koka. Vid serveringen silas buljongen och kokas upp så den är kokhet när den hälls över tillbehören.



Tillbehör:
1 ask kinesisk blandsvamp eller champinjoner
pak choy
edamamebönor/sojabönor (finns djupfrysta)
några skivor hjortconfit/annat kött, lämna bort om du inte äter kött
(ramen)nudlar
chiliringar
vårlök




Koka pak choy skuren i långa bitar några minuter så den blir mjuk. Stek den skivade svampen/små svampar hela i olja. Tillred nudlarna enligt förpackningens direktiv.
Fördela alla tillbehören i sopptallrikar och häll på den heta buljongen. Jag använde också grönt och blommor från vinterodlingen för att försköna portionerna.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar