Påsen med bondbönemjöl från Tiirikkala (tack Marina) hade stått framme i köket ett tag innan jag kom på att använda mjölet i en pannkakssmet. Smeten saknar ägg och komjölk och är alltså vegansk och rik på protein tack vare bondbönorna. Jag använde Chocochilis recept, men utelämnade sockret och kanelen då jag ville servera pannkakorna både med ett salt och ett sött tilltugg. Ett användbart recept för lite hälsosammare brunchpannkakor ... om du får tag på mjölet.
Ingredienser till ca 12 små pannkakor:
1,5 dl bondbönemjöl
1 msk mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker (lämna bort om du vill servera med ett salt tilltugg)
0,5 tsk kanel (lämna bort om du vill servera med ett salt tilltugg)
1/4 tsk bakpulver
ca 2,5 dl mandelmjölk (jag har ibland använt havremjölk)
rapsolja till stekningen
1. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mandelmjölken och blanda till en jämn smet. Använd en kanna med pip så kan du lätt hälla smeten direkt i pannan.
2. Låt smeten svälla i ca10 minuter.
3. Pensla en plättpanna med lite olja. Fyll sedan laggens hål med smet. Vänd pannkakorna när ytan börjar bubbla och stek ännu en stund på andra sidan (medelvärme).
4. Servera med salta eller söta tillbehör ... eller varför inte både och.
Fyllningen består av Lidls färdiga rödbetsquinoasallad (mumsig), vegansk salladsost och picklad rödlök.
Här har vi Lidls currybönquinoasallad (mycket smaklig) samt en vegansk pesto med cashewnötter (recept kommer i nästa inlägg).
Hälsosamma dessertpannkakor överösta med röda o vita vinbär och krusbär från förra sommaren. Och ytterst lite lönnsirap.
En liten söt avslutningsplätt med limesojayoghurt och färska bär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar