Laxrullar & lins-kaprisstuvning

torsdag 18 januari 2018




En ypperlig festrätt att servera för ett större antal gäster. Fiskrullarna kan göras klara i förväg och sedan när gästerna anländer behöver du bara sätta in dem i ugnen i 10-15 minuter. Den gräddiga lins-kaprisstuvningen kan också förberedas i god tid. En magiskt god kombination som dina smaklökar kommer att minnas för evigt. Köp franska Puy linser om du har möjlighet, för de har en mycket bättre konsistens än alla övriga. Receptet är från Antti Vahteras bok "Hellan haltuun!" (på finska) med några små förändringar.

För 4 personer behöver du:

500 g skinn- och benfri lax
100 g parmaskinka (i receptet baconskivor)
100 g anjovisfiléer
150 g Buffalamozzarella
svartpeppar

Dela laxen i fyra bitar och krydda med lite svartpeppar. Placera anjovis och en skiva mozzarella på vardera sidan av laxen och rulla in i tunna skivor av parmaskinka.  Stek i ugnen i ca 10-15 minuter i 200 grader.

Gräddig lins-kaprisstuvning:

1,5 dl Puy linser ( 1 dl i receptet)
1 finfördelad schalottenlök (ingen lök i receptet)
2 dl havregrädde (vanlig grädde)
1 dl kapris
1 dl vattenkrasse eller annan mild ört
1 dl smetana
1msk Dijon-senap
cayennepeppar
svartpeppar

1. Koka linserna med löken i vatten i 15-20 minuter. De får inte bli för mjuka. Skölj dem i kallt vatten.
2. Värm grädden och lägg i linserna, kaprisen och senapen och låt koka upp. Blanda ner vattenkrasse (jag använde dill) och smetana och avsmaka med peppar.
3. Lägg upp fisken på linsbädden och dekorera med lite grönt. Jag smulade lite grönkålschips över härligheten.









Vi drack ett burgundiskt rödvin till. Välj helst ett medelfylligt rödvin eller ett vitt vin med lite karaktär; t.ex. en Riesling eller Gewürztraminer.

Smaklig måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar