Matjesförrätt i glas

söndag 22 december 2019




Julen nalkas och stressen ökar hos de flesta. Men … ta det lugnt … här har du en mycket läcker, snabbfixad och urenkel sillcocktail. Servera den i små glas på buffébordet så ser den inbjudande ut. Brödet på ytan kan vara kavring eller skärgårdslimpa exempelvis. 

För 4 portioner:

1 burk matjessill, ca 150 gram
1 rödlök, finhackad
1 dl gräslök, finhackad
1 dl gräddfil
svartpeppar
kavring/skärgårdslimpa, ca 150 g
25 g smör

1. Mixa brödet i en matberedare. Jag smaksatte med lite stött fänkål (ca 1 tsk). Anis, kummin eller pomerans går också bra. Stek smulorna i smör i ca 5 minuter.

2. Häll av och hacka sillen. Spara 1 msk sillspad. Blanda sill, lök, gräddfil, sillspad och peppar.

3. Fördela röran i glas. Strö över brödsmulet och toppa med gräslök eller annat grönt.









Jag serverade lite plockmat/tapas när vi följde med slottsbalen den 6.12 då Finland firade sina 102 år av självständighet. Förutom sillglasen fanns det västerbottenpizza med rom, laxmoussefyllda krustader, snurror med allt möjligt, kycklinglarb (recept kommer) samt ostgratinerade små paprikor framdukade.

Min kära assistent och jag önskar alla läsare en 

FRÖJDEFULL JUL 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar