Varm potatisterrin

måndag 16 december 2019



Recept med den älskade potatisknölen är det alltid bra att ha på lager. Här en gammal goding från 80-talet som går utmärkt att servera som alternativ till en vanlig potatisgratäng, antingen med en sallad eller som tillbehör till huvudrätten. Var generös med kryddningen både vad gäller salt och örter. Potatisen behöver mer salt än man tror. 

Om du letar efter övriga smarriga potatisrätter, så hittar du mina under etiketten "potatis" i bloggens arkiv.

Ingredienser för 6 - 8 personer:
1 kg potatis
3 ägg
1 dl riven ost
4 dl vispgrädde
1-2 dl hackat kryddgrönt, t.ex. persilja, dragon, körvel, gräslök, timjan
salt
svartpeppar
1/2 - 1 tsk cayennepeppar
1-2 vitlöksklyftor
1 dl riven ost
1 msk smör

1. Skala och skär potatisen i mycket tunna skivor, bäst går det i matberedaren eller nästbäst på mandolinen.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in en plåt/form med höga kanter halvfylld med vatten till vattenbad. Smörj en avlång form som rymmer 2 liter med kallt smör. Jag använde två mindre formar. Klä formens botten med smort smörpapper. Vispa äggen och sätt till 1 dl ost, grädde, kryddgrönt, salt, peppar, cayenne och pressad/riven vitlök.




3. Lägg i potatisskivorna i gräddblandningen. Ta upp några i taget och lägg i formen, lager på lager. Varje potatisskiva måste vara täckt av gräddblandning. Salta mellan lagren och tryck till skivorna då och då så det blir fast packat.

4. Häll över den gräddblandning som blir kvar och strö över 1 dl ost. Klicka över lite smör. Grädda i vattenbad ca 1 1/2 timme. Täck med folie om terrinen blir för brun.



5. Låt stå ca 15 minuter innan den stjälps upp. Vill du ha fin färg på terrinens ovansida kan den gratineras i ugnen på hög värme (250 grader i 5-10 minuter).





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar