En magisk kombination för dina smaklökar utlovas! Den saftiga laxfilén toppas med krämig tahinisås, syrlig persiljesallad och krispiga valnötter. Rent ut sagt alldeles ljuvlig mat den här tiden på året! Och passar perfekt på buffébordet eftersom den serveras kall!
För 6 portioner behöver du:
OBS! Jag gjorde bara halva mängden (för 3 personer) men vi glufsade i oss den på tumanhand...superläcker alltså!
Laxen:
ca 1,2 kg laxfilé
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
0,5 tsk paprikapulver (jag tog pimentón)
1 citron
3 msk olivolja
salt
svartpeppar
Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayenne, paprika, salt och peppar. Gnid in kryddorna försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Låt stå i rumstemperatur medan du fixar toppingen.
Persiljesallad:
ca 2 dl finhackad persilja
1 röd paprika
1-2 st röda chili (valfritt)
1/2 rödlök
1 citron
1 msk sumak (syrlig krydda)
salt
svartpeppar
Skär paprika och rödlök i små tärningar. Finhacka chilin. Blanda persilja, paprika, rödlök, chili, saften från citronen, sumak, salt och peppar. Låt stå i rumsvärme medan du tillreder laxen.
Tahinisåsen:
3/4 dl tahini (helst ljus och rinnig variant; lättare att göra sås på än den mörka och tjocka. Vill du ha mild tahinismak tar du bara 1/2 dl, vill du ha stark tahinismak tar du 1 dl)
1 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 msk sumak
salt
svartpeppar
Lägg tahini, citronsaft, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Den ändrar då konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt och ställ i kylen en stund.
Garnering:
1 dl grovhackade valnötter (eller 1/2 dl pinjenötter)
syrlig granatäppelsirap (kan ersättas med balsamico och lite extra citronsaft på laxen)
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
2. Bred tahinisåsen jämnt över laxen.
3. Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Garnera med granatäppelsirap och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar