Grillade lax-squashspett & sparris-fänkålssallad

fredag 24 maj 2019



En riktig sommarrätt som nästan helt och hållet kan göras på grillen. Laxkuberna får stå en stund och dra till sig smakerna från goda kryddor medan du förbereder det övriga. Salladen är mycket fräsch och ett härligt komplement till fiskspetten. En kall crème fraîche-baserad sås och en spenatolja/örtolja lyfter ytterligare smakerna. Och lite svart ris eller grillad potatis för den riktigt hungrige. Receptet (med några förändringar) kommer från Allt om Mat.

För 4 personer:

Till spetten:
600 g laxfilé, skinn- och benfri
1-2 tsk fänkålsfrön
1 tsk chiliflakes
flingsalt
svartpeppar
2 squash (500 g)
2 msk olivolja

1. Skär laxfilén i 3 x 3 cm stora kuber. Blanda dem med fänkålsfrön, chiliflakes, salt och peppar. Hyvla squashen tunt på längden på mandolin eller med osthyvel. Pensla längderna med olja på båda sidor och strö över flingsalt och peppar. Varva laxkuber och squash på grillspett.



Till salladen:
250 g grön sparris
1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
2 citroner
1 fänkålsstånd
50 g pinjenötter

2. Lägg sparrisen på ett fat och blanda med olja, flingsalt och peppar. Grilla runt om tills de får färg. Dela citronerna och grilla dem med snittytan nedåt. Hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Lägg den i iskallt vatten så behåller den sin krispighet.
3. Rosta pinjenötterna på medelvärme i torr stekpanna.
4. Låt fänkålen rinna av. Lägg på ett fat tillsammans med sparris och citroner. Strö över pinjenötterna.




5. Grilla lax- och squashspetten runt om tills de får färg, ca 8-10 minuter. Passa dem noga så att laxen inte blir torr.
Servera spetten tillsammans med salladen, eventuellt spenatolja/örtolja och en majonnäs-/crème fraîchesås.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar