Rabarber behöver man inte alltid göra söta bakverk på. Rabarbersås är ett utmärkt komplement till ankbröst, som ju älskar körsbär, hallon, vinbär och bär som innehåller sötma och syra i lämpliga proportioner. Såsreceptet är taget ur boken "Maulavirta: Lähiruokaa - makuja maaseudulta".
Så här steker jag ankbrösten
Till rabarbersåsen (räckte i vårt fall till tre portioner) behöver du:
1 stor gul lök skuren i ringar
4 tsk riven färsk ingefära
3 dl rabarberbitar
4 msk honung
3 stjälkar hackad persilja
2 dl vitt vin, både sött och torrt passar
Lägg lökringarna i den heta pannan som du stekte ankbrösten i och bräsera en stund. Tillsätt ingefäran och rabarberbitarna, honungen och persiljan. Häll på vinet och låt sjuda i ca 10 minuter.
Rabarbern behöver egentligen inte skalas om den är färsk.
Ett glas vitt vin med lite sötma i gifter sig bra med rätten. Du kan servera ris till eller bara bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar