VINTERMIDDAGSFÖRRÄTT: GRATINERAD FRANSK LÖKSOPPA

onsdag 9 november 2016



Bjöd in våra grannar på en liten middag härom kvällen. Jag hade just köpt några små gratängformar och ville genast använda dem så det blev gratinerad fransk löksoppa till förrätt. En billig rätt som jag ofta gjorde under studietiden men det var ju ett tag sen! Jag utgick från ett recept som hallarna i Paris lär ska ha använt men gjorde en hel del ändringar så det blev nog min helt egna version sist och slutligen!


Ingredienser till 6 förrättsportioner:

25 g smör
1-2 msk olivolja
1 kg gul lök, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1/2 msk farinsocker/vitt socker
1 1/2 dl vitt vin
7-8 dl stark oxbuljong
3 msk konjak
några kvistar timjan
2 lagerblad
salt
svartpeppar
riven ost
brödskivor



Smält smöret i oljan i en tjockbottnad gryta som du sen kan ställa i ugnen. Blanda i lök, vitlök, socker och salt och sänk värmen till låg. Stek i ca 10 minuter och rör om då och då. Blanda i het buljong och timjan och lagerblad. Låt det koka upp ordentligt och ställ sen in i ugnen på 200 grader och låt stå där och puttra i ca 2 timmar. Du kan förstås också låta den puttra på spisen. Den blir nog egentligen klar på kortare tid men smaken blir mer koncentrerad ju längre du har den i ugnen. Du måste kanske sätta till vätska. Blanda konjak i soppan och smaka av med salt och peppar. Låt gärna soppan stå och vila ännu några timmar eller till nästa dag.



Rosta tunna brödskivor i ugnen på hög värme i ca 2 min/sida och gnid in med en halv vitlöksklyfta. Fördela brödskivorna i ugnsfasta soppskålar. Ös soppa över och lägg riven ost(så mycket du vill) överst i varje skål. Låt skålarna stå 15-20 minuter i ugnen, tills osten är guldgul och bubblar. Låt soppan stå några minuter innan den serveras. 





Kommentar: Kom ihåg att brödet suger i sig mycket vätska när formarna gratineras så soppan får vara ganska lös. Jag tänkte inte på det så var tvungen att hälla i lite varm vätska efter gratineringen! Och dessutom hade jag placerat en brödskiva överst med ost på! Gör inte samma misstag! Du kan också servera gratinerade ostbröd skilt till soppan  och lämna den ogratinerad!
Vi drack ett burgundiskt rödvin med lite sötma i till soppan och det passade ypperligt. Pinot noir eller ett halvtorrt vitt vin lämpar sig säkert också ypperligt!




Det här är Landebistros matsal...gästerna ville inte ställa upp på bild...tyvärr!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar