KYCKLINGBURGARE ASIAN STYLE & HARISSABROCCOLINI

söndag 20 november 2016



Blev sugen på asiatiska smaker (än en gång) och hade malet kycklingkött i kylen så det behövdes inte så mycket funderande för att veta vad det skulle vankas till middag! Kycklingfärs är ganska neutralt i smaken så det behöver piffas upp lite med kryddor man gillar. Burgarna blev bra i konsistensen: saftiga och inte alls torra. Det är bra att göra en liten skysås i någon form som de får badda i en stund.

Ingredienser:
800 g kycklingfärs
2 tsk citrongräspasta
1 stark chili/sambal oelek
1 stor vårlök, finhackad
2 fermenterade vitlöksklyftor/vanlig riven vitlök
1 msk sesamolja
3 msk fisksås
2 ägg
2 msk majsmjöl
svartpeppar
 1 liten näve thaibasilika, finhackad


Blanda alltsammans i en bunke. Låt vila en stund så smakerna hinner blandas. Forma ca 10 stora burgare (eller flera små) och stek i kokosolja/rypsolja i 10-15 minuter på mellanvärme.


Till såsen behövs:
1 msk currypasta (gul eller röd)
4 msk kokospulver + ca 4 dl vatten/1 burk kokosmjölk
soja

Hetta upp currypastan i lite olja i stekpannan där du stekt biffarna. Skrapa med en träsked så det inte bränns fast. Blanda ner kokospulvret och vattnet/kokosmjölken. Vispa lite så det blir väl blandat. Smaksätt med soja.

Sätt tillbaks biffarna i såsen och ös dem några minuter .


Jag tog inspiration till broccolinitillbehöret från Tomi Björck  (Huippukokki landella Tv-serien) eftersom jag hade en halv Harissaburk i kylskåpet som ville bli använd.

Du behöver:
2 förpackningar broccolini
Harissa
solrosolja
sesamolja
sesamfrön
soja

Blanda 1/4 burk Harissa med ca 1 dl solrosolja och 2 msk sesamolja i en ugnsform. Lägg i några msk sesamfrön och soja enligt smak och tycke. Häll i broccolinin och blanda ordentligt med händerna så Harissablandningen blir jämnt fördelad. Låt dem gärna marinera i 20 min. Grädda i 200 grader varm ugn ca 10-15 min. Blanda om ett par gånger. Kolla med en knivspets att de är mjuka...får vara lite al dente(tycker jag).



Kommentar: Biffarna blev sjukt goda med den lite stingiga såsen och broccolinin passade perfekt som tillbehör. Testa broccolini om ni inte ännu gjort det...den har många fördelar: hälsosam, smaklig, billig, vacker!




Kockens och assistentens önskemål: Kommentera gärna i kommentarfältet nedan...både ris och ros tas emot. Berätta om ni gjort något av bloggens recept och om hur det utföll. Eventuella förbättringsförslag. Eller något jag glömt att skriva ut kanske? Och förslag på blogginlägg tas också emot med glädje! Hoppas vi hörs!


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Varför inte! Den här årstiden gäller det att boosta immunförsvaret med mycket chili, ingefära och vitlök! Kram!

      Radera