En god middag ska avslutas med en liten dessert. Vill man undvika socker och vetemjöl är en ugnsbakda brietårta toppad med nötter, frön och torkad frukt både gott och lätt att göra. Dadelsirap finns i välsorterade matbutiker och orientaliska livsmedelsbutiker. Fick inte tag på sirapen så använde fikon balsamicosås och lite extra honung i stället. Receptet är Ulrika Davidssons (Ulrikas Gotland).
1 brieosttårta, 500 g
1/2 dl dadelsirap/1/4 dl fikonbalsamico
5 torkade fikon
50 g torkade tranbär
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl mandelflarn
1/2 dl valnötter
1 msk flytande honung/2 msk eller mer om du använder fikonbalsamico
1 nypa flingsalt
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brieosten på ett ugnssäkert fat och bred ut dadelsirapen ovanpå. Skiva fikonen och lägg dem på tårtan tillsammans med tranbär, pumpafrön, mandelflarn och valnötter. Ringla över honung och strö på flingsalt. Gratinera i 15 minuter i ugnen. Servera med kex.
Denna Amarone var alldeles ljuvlig till osten ... tack till tjejen i Åbo Saluhalls Alko som rekommenderade den!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar