ESCARGOTS A LA BOURGUIGNONNE - VITLÖKSSNIGLAR

söndag 27 november 2016



Vitlökssniglar har varit ett begrepp i vår familj ända sedan sonen som typ 3-åring blev superförtjust i dem. Vi gjorde enorm succé på Sverige-/Finlandsbåten då det åts sniglar till förrätt, huvudrätt och efterrätt. Sån succé att kocken var tvungen att sticka ut näsan ur köket och kolla in ungen som  bara ville ha sniglar...sonen fick som bonus en glassportion men den var han inte intresserad av! Och efter det har det hänt sig att restaurangerna där han ätit vitlökssniglar fått höra att de kanske borde kontakta mamma och få hennes recept på smöret! Nuförtiden är han väldigt duktig på att själv göra sina vitlöksstarka snigelportioner till fulländning! Det ska ju vara stark vitlökssmak på smöret så var och en får smaka sig fram till hur starkt och salt man vill ha det!


Till 6 portioner (à 6 st.) behövs:
36 st sniglar (använder själv inte skal), väl avrunna och torkade
150 g smör
3 ansjovisfiléer
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk persilja, finhackad
4 vitlöksklyftor(mer skadar inte), krossade
1 msk konjak
(finhackad timjan)
(salt)
(peppar)
(lite pressad citron)


Rör smöret mjukt. Skölj ansjovisfiléerna i kallt vatten så att överflödigt salt försvinner. Torka dem på hushållspapper. Mosa dem och blanda med det mjukrörda smöret. Sätt till lök, persilja, vitlök och konjak. Jag brukar också använda timjan då jag tycker den gifter sig bra med de övriga smakerna. Eventuellt salt, peppar och pressad citron/vitt vin. Kyl kryddsmöret ca en timme i kylskåp tills det blir hårt. Lägg sniglarna i snigelpannorna och fördela smöret ovanpå. Sätt dem i het ugn, ca 225 grader i 8-10 minuter tills smöret bubblar och sniglarna fått färg. Vänta några minuter med att servera dem (heta, var försiktiga) tillsammans med grov baguette till exempel. Brödet suger man upp såsen med. Namnam! Som dryck passar vitt, rött, bubbel och öl. Jag föredrar ett fylligt rödvin (som alltid)! Bon appétit!





2 kommentarer:

  1. Supergoda <3 har fått äran att provsmaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken att man blir beroende är stor...Kram till dig Calle

      Radera