LÅNGKOKTA KALVKINDER I RÖDVIN OCH MARSALA

söndag 6 november 2016


I takt med kylans ankomst växer vår längtan efter mjuka, varma, lyxiga smaker eller hur? Griskinder, oxkinder och kalvkinder blir alldeles  fantastiskt möra och smakrika tillredda i en slowcooker eller i ugnen i många timmar...så bråttom får man inte ha...det gäller att planera lite i förväg för att sen kunna njuta av dessa godingar! Och medan de puttrar färdigt kan du syssla med allt möjligt annat trevligt!




Så här ser de råa kalvkinderna ut. De två i mitten är obehandlade, de övriga har putsats på hinnor och överflödigt fett. Det är bra att lämna lite fett; man behöver bara avlägsna fettklumparna.




Ingredienser:
1,5 kg kalvkinder
1 gul lök
1 bananschalottenlök
2 krossade vitlöksklyftor
1 morot
1 rosmarinstjälk
2-3 timjanstjälkar
3 lagerblad
salt
svartpeppar
1 1/2 dl rödvin
1/2 dl Marsala


Avlägsna hinnorna och de största fettbitarna från kalvkinderna. Salta och peppra dem. Finhacka lökarna och moroten. Lägg kinderna, grönsakerna och örterna i en crock pot. Blanda rödvinet och Marsalan och häll över. I crock poten skall vätskan inte täcka köttet. Använder du vanlig gryta(för tillredning i ugn) så ökar du på vinmängden. Om du inte har Marsala så öka på rödvinsmängden.
Mina kalvkinder blev möra på 12 timmar i Nordic cookern på låg värme. Om du tillreder i ugn så bryn köttet först och låt grytan stå i 150 grader ca 2,5-3 timmar.



Tillredde min vana trogen rätten dagen före den skulle avnjutas. Kokade ihop såsen en aning och avredde den. Serverade härligheten med potatismos gjort på mandelpotatis och ugnsrostade morötter. Smaskigt värre var omdömet! Kommentar: På bilden serverade med potatisrösti när vi åt resterna följande dag.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar