Blåmusslor med gurka, miso, brynt smör & sesamfrö (Myllymäki)

söndag 3 januari 2021

 

En förträfflig förrätt med fine dining touch. Inte svår och så otroligt god om man, som vi, gillar musslor och miso. Varje ingrediens tillför rätten något speciellt, vilket är typiskt för Myllymäki. En snillrik kombination med gurkan som fräschar upp misokrämen. Musslorna får en sötaktig smak av smörstekningen och gurkan är faktiskt pricken på i:et tycker jag. Enda orosmomentet är att inte bränna smöret, för det droppas över rätten vid serveringen.

Receptet är taget ur kokboken "Myllymäkis menyer", en av de kokböcker som jultomten gav mig. Den är fylld med ett hundratal fantastiska recept med det där lilla extra, men som trots det inte är för invecklade. Så det kommer att vankas en hel del recept ur den boken framöver!

Ingredienser för 4 förrätter:

100 g smör

1/2 gurka, finskivad  (mandolinen skötte det)

4 tsk svart sesamfrö

1 dl plockad dill

salt (jag tillsatte inget salt, eftersom mison är kraftigt saltad)

Kokta blåmusslor:

40 blåmusslor (1 kg ungefär)

2 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

Misokräm:

1 dl ljus miso (jag tyckte det räckte med 1/2 dl vit miso)

75 g smör, brynt

4 tsk pressad citronsaft

1 tsk finriven ingefära

1 tsk sesamolja



1. Kokta blåmusslor: Tvätta musslorna i kallt vatten, ansa bort skägget och släng dem som inte stänger sig. Koka upp vattnet och vinet i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka några minuter under lock tills de öppnar sig. Skaka kastrullen några gånger under tiden. Ta av från plattan och låt musslorna svalna något. Släng de musslor som inte öppnat sig. Plocka ut resterande ur skalen.

2. Misokräm: Blanda miso, 75 g brynt smör, citronsaft, ingefära och sesamolja. Värm lätt i en liten kastrull eller snabbt i en skål i mikron.

3. Smält 100 g smör och låt det bli brynt. Tillsätt musslorna och stek snabbt på hög värme tills de fått färg på en sida. 

4. Lägg upp musslorna på tallrikar, spara smöret till serveringen. Toppa med gurka, sesamfrö och dill. Toppa varje mussla med misokräm och brynt musselsmör.


Eftersom jag serverade den här musseldelikatessen som förrätt på Nyårsdagen valde vi att dricka en champagne till. Den kommer från bekantas gård i Epernay och har rikligt med bubblor. En allround champagne som förgyller vilket tillfälle och vilken rätt som helst!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar