Viltköttbullar med grönkål & rårörda vinbär (Myllymäki)

torsdag 21 januari 2021

 

Extra goda köttbullar på en blandning av hjort- och fläskfärs. Viltkött är ganska fettsnålt och därför kan man använda också lite fläsk i färsen för att få ett saftigare resultat. Timjan, enbär och senap i smeten blir också gott. Grönkålen kokas i grädde och fungerar som en fantastisk sås. I stället för lingon serverar Myllymäki rårörda svarta vinbär. Receptet kommer från hans eminenta kokbok "Myllymäkis menyer".

Ingredienser för 4 portioner:
Viltbullar:
400 g viltfärs (jag använde hjort)
100 g fläskfärs
1 dl ströbröd
1 1/2 dl gräddmjölk (3/4 dl standardmjölk + 3/4 dl vispgrädde)
1 gul lök, finhackad
1 ägg
1 tsk torkad timjan
1 tsk senap
1 tsk stötta enbär
1 - 2 tsk salt
smör till stekning

Rårörda vinbär:
1 dl svarta vinbär (jag tog lite mera)
1 msk strösocker

Gräddkokt grönkål:
8 dl repad grönkål
4 msk sirap
4 dl vispgrädde
smör till stekning
salt




1. Rör ihop vinbär och socker i en bunke, låt stå och dra. Rör om någon gång så att sockret smälter.

2. Köttbullar: Blötlägg ströbrödet i gräddmjölken. Fräs löken i smör och låt svalna. Blanda alla ingredienser ordentligt och forma köttbullar av färsen. Stek dem direkt i smör i en stekpanna eller lägg på en ugnsplåt och baka i ugnen på 150 grader varmluft ca 10-15 minuter, tills de är helt klara.

3. Gräddkokt grönkål: Smält lite smör i en vid panna, tillsätt grönkål och låt den bryna hastigt på hög värme. Tillsätt sirap och stek en minut till. Tillsätt grädde och koka ihop hastigt. Smaka av med salt.

4. Lägg köttbullarna i kålgrädden och låt dem täckas helt av såsen före servering. Lägg upp köttbullar och gräddkokt kål på tallrikar. Toppa med rårörda vinbär och servera med kokt potatis eller potatispuré. 






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar