Gravad julgädda

torsdag 17 december 2020

 


Letar du efter någonting nytt och spännande till julens fiskbord? Den finska, numera avlidne, tv-kocken Jaakko Kolmonen var en stor anhängare av gädda i matlagningen. Den gravade gäddan i den här tappningen är en av hans bravurer. Det är omöjligt att veta att det är gädda man äter, av färgen på fisken att döma kan det lika bra vara sik. Så fast du inte gillar gädda, tror jag du kommer att gilla den här gravade inlagda varianten för den är makalöst god på en macka; med eller utan kokt ägg till exempel.
Och har du själv fångat gäddan så smakar det om möjligt ännu bättre!

Den gravade gäddan håller åtminstone en vecka i kylen.



Ingredienser:
400 g gäddfilé utan skinn
2 msk grovt havssalt
krossad/malen vitpeppar
1 medelstor rödlök (jag tycker man kan ta lite mer)
1 dl skuren dill
rapsolja

1. Djupfrys filéerna. Ta fram den djupfrysta fisken och strö havssalt över den. Låt den dra i sig saltet och samtidigt tina i kylskåpet i 8 timmar.
2. Torka bort saltet från fiskens yta. Skär fisken i lämpliga munsbitar. Mal vitpeppar över. Hacka löken och skär dillen fint.
3. Lägg lager av fisk, dill och lök i en glasburk, häll på rapsolja så att fisken täcks. Låt stå i kylskåpet i två dygn. Njut av härligheten på skärgårdsbröd, rågbröd eller knäckebröd, som du först brett lite smör på. Det är också gott med kokt skivat ägg tillsammans med den gravade gäddan.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar