Rabarber hör till mina absoluta favoriter när det gäller drycker, marmelad/curd och efterrätter. Jag attraheras av den pikanta syran som finns i rabarbern och vill inte använda mer socker än det absolut nödvändiga i varken dryck eller efterrätt. Senaste vecka gjorde jag en rabarbersirap enligt Matfashionistans recept. Sirapen använde jag sedan i alldeles underbart läskande rabarmojitos med mycket mynta i. Mycket sommar i den drinken. Jag gjorde också en fantastisk rabarbercurd med timjan och valnötter à la Ernst. Den är smaskens på toast eller skorpor eller varför inte som fyllning i en tårta.
Rabarbersirap:
ca 700 g rabarber med skal
4 dl strösocker
4 dl vatten
1. Skär rabarbern i bitar med skalet på (skalet ger den röda färgen, utan skal blir färgen grönare) och lägg ned i en kastrull.
2. Tillsätt socker och vatten.
3. Låt koka ca 15 minuter tills rabarbern kokat sönder.
4. Sila av och häll saften i en ren kastrull.
5. Låt koka ned ca 20-30 minuter så sirapen blir lite trög i konsistensen. Inte som sirap riktigt men som koncentrerad saft.
6. Låt svalna något och häll upp på flaska. Förvara i kylskåp.
Rabarbermojito:
Ingredienser till ett glas:
1/2 lime
(ev 1/2 tsk råsocker)
6 cl ljus rom
3 msk rabarbersirap
8-10 myntablad
is
sodavatten
1. Skär limen i mindre bitar, lägg i ett drinkglas tillsammans med myntablad.
2. Tillsätt rom och ev råsocker om du gillar en lite sötare drink.
3. Muddla så limesaften pressas ut och myntan får sprida en massa smak.
4. Tillsätt rabarbersirap och fyll upp glaset med is. Blanda med en sked och toppa drinken med sodavatten.
5. Dekorera med hyvlad rabarber eller myntablad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar