Potatisgratäng med purjo, parmesan och salvia

söndag 17 maj 2020



Eftersom landets potatislager är överfulla och potatis måste slängas på grund av corona så tycker jag vi alla ska ta det som en hjärtesak att använda så mycket potatis som möjligt i sallader, gratänger, soppor, mos, fyllda ugnsbakade etc. Vår nya favoritgratäng är denna à la Sikke Sumari. En blandning av skivad potatis, purjolök, bladselleri, parmesan och salvia. Och rikligt med svartpeppar och salt. Kom ihåg att ugnsstekt potatis kräver extra mycket salt! Gratängen är superenkel att göra också för ett större sällskap och gudomligt god.

Ingredienser:
1 kg potatis
1 stor purjolök
2-3 selleristjälkar
smör
ca 1/2 dl olivolja
ca 1-2 dl riven parmesan
rikligt med färsk salvia
rikligt med salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Skiva potatisen ganska tunt. Jag skalade inte potatisen (vilket Sikke gjorde) och skivade den på mandolin, vilket är att föredra. Blanda potatisskivorna med olivolja, salt och peppar och låt dra i en halv timme. Använd inte vattnet som bildas på skålens botten.

2. Skär purjon i ringar och sellerin i tunna skivor och blanchera dem varsamt i smör eller olivolja tills de mjuknar. Salta och peppra.

3. Placera ett bakplåtspapper på plåten och rada upp ett lager potatis och på det hälften av purjo-selleriblandningen, salviablad (hela eller finfördelade) och parmesan. Sedan nästa lager potatis, purjo-selleri, salvia, parmesan och slutligen ett potatislager, några salviablad och parmesan.

4. Stek i 200 grader varm ugn i 30 minuter, löst täckt med folie. Om folien är för tät börjar potatisen koka och steks inte. Avlägsna folien och stek ännu i en kvart, så att ytan blir frasig. Kontrollera att potatisen är mjuk.

OBS! Lämna inte bort sellerin, även om du avskyr den. När sellerin mjuknar försvinner den fräna smaken och sellerin gör gratängen mycket aromatisk. Dessutom är ju selleri en riktig dundergrönsak, som hjälper till att rena kroppen och innehåller väldigt få kalorier.






Jag ger några länkar till bloggens övriga goda potatisrecept här nedan. Är du nyfiken på resten så finns de under etiketten "potatis".










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar