RobinsonMickes supergoda fiskbullar

torsdag 14 maj 2020




Micke Björklund behöver väl ingen presentation? Om det händelsevis är någon som inte vet vem jag talar om följer här en kort beskrivning. Han är kock och krögare på Åland (Smakbyn) och har också restaurang Hejm i Vasa. Någon kanske kommer ihåg honom från Strömsö-programmet. Han har vunnit utmärkelsen årets kock en gång i Sverige och en gång i Finland och därtill kommit på femte plats i Bocuse d'Or tävlingen. Inte illa! Han säger själv att han älskar att tävla och för tillfället kan du följa med hans eskapader i svenska Robinson (på Fiji), där han charmar alla med att göra gourmet-mat av kokos och cassava. Alla deltagare älskar hans ödmjuka och rogivande sätt. Och han ger 100 % i alla tävlingar ... senast blev han av med några framtänder, men det bekom honom inte i någon större grad. Han vann nämligen den tävlingen och vinsten var en överdådig frukost tillsammans med en vän. Micke har gett ut en hel del kokböcker och han är mycket aktiv på Instagram. Dessutom har han en Youtube-kanal där han visar hur man enkelt tillreder olika läckerheter. Där snappade jag upp receptet på dessa enormt läckra gäddbullar. Konsistensen är mycket bra och de är otroligt lätta att göra. 



Till en sats bullar (20-30 st) behöver du följande:

ca 1 kg fiskfilé, vit fisk såsom gädda eller torsk (jag använde gädda)
1 msk salt
lite rester från rökt lax
1 hackad gul lök, hacka den just innan du häller den i matberedaren för annars blir smeten besk
svartpeppar
2 dl grädde
2 ägg
3 msk dill, hackad
smör att steka i

Gör så här:

1. Skär fiskfiléerna i mindre bitar och rimma dem i ca 10 minuter med 1 msk salt.
2. Lägg fisken i matberedaren och kör i någon minut. Häll i den hackade löken och laxresterna. Kör några minuter och häll sedan gradvis i grädden medan maskinen är i gång.
3. Knäck ned äggen, ett åt gången medan maskinen går och till sist dillen. Kör till en slät massa, men inte för länge. Smaksätt med svartpeppar och mer salt enligt smak.
4. Smält smör i en stekpanna. Doppa en matsked i en skål med kallt vatten varje gång innan du tar en klick smet. Proceduren gör att smeten lätt slinker ner i stekpannan. Stek bullarna på medelvärme några minuter på båda sidorna. 





Servera bullarna kalla eller ljumma med en remoulade/tartarsås eller en citronmajonnäs. Den orange såsen på bilden är en srirachamajonnäs.







1 kommentar:

  1. Tack för receptet! Supergott, fastän jag inte hade rökt lax att använda.

    SvaraRadera