Vitlökssniglar i tomat + meny julen 2018

tisdag 1 januari 2019



Julen kom och gick än en gång. Hos oss äts det ingen traditionell julmat, utan jag har för vana att överraska familjen med en liten tasting menu i stället. I år såg den ut på följande sätt:


2. Vitlökssniglar i tomat


4. Potatis fylld med ankconfit

5. Rådjursfilé med grönsaker i teriyakibuljong

6. Saffranspäron med mascarponegrädde

Till den gratinerade hummern drack vi champagne. Nr 2-5 parades ihop med olika rödvin och efterrätten avnjöts med ett glas Vin Santo. 

Vi glömde inte bort havets delikatesser, utan till lunchen hade jag dukat upp gravad sik och lax, kallrökt och varmrökt lax, romsås, wasabisill, sik- och forellrom, smetana, rödlökshack, dill, skärgårdslimpa och kokt potatis. Alltid lika gott och ett stående inslag på julen!



Vi börjar med sniglarna i de juliga tomaterna. Receptet är liknande som för "vanliga" vitlökssniglar, men för att få utseendet mer juligt placerar man dem i urgröpta tomater. Och det här receptet saknar lök. Det ursprungliga receptet kommer från den franska stjärnkocken Eric Fréchon, med vissa ändringar.

För 6 medelstora tomater behöver du (vi åt 2/person):
6 medelstora tomater
12 stora sniglar (konserverade)
olivolja
3 vitlöksklyftor, skivade
färsk timjan
färsk rosmarin
lagerblad
(mandelpulver)

Till vitlökssmöret:
100 g rumstempererat smör
3-4 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1-2 tsk Dijonsenap
färsk finhackad slätbladig persilja
lite finhackad färsk timjan
salt
svartpeppar

1. Skär av hatten på tomaterna och gröp ur dem. Torka dem invändigt. Låt sniglarna rinna av. Jag brukar skölja dem snabbt med kallt vatten och sen torka av dem.
2. Blanda alla ingredienserna till smöret och smaka av med salt och peppar. Salta rikligt.
3. Placera tomaterna i en oljesmord ugnsform på en bädd av timjan, rosmarin, lagerblad och vitlök. Det doftar underbart när du öppnar ugnsluckan. Salta och peppra tomaterna och fyll varje tomat med två sniglar. Fördela smöret utanpå. Strö lite mandelpulver på varje tomat om du vill.
4. Gratinera i 180 grader varm ugn i ca 5 minuter och sedan under grillelementet i 200 grader ytterligare några minuter. Låt svalna något innan serveringen. Glöm inte ett gott lantbröd att doppa i det ljuvliga smälta vitlökssmöret! Magiskt gott!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar