Sparrisvelouté

fredag 16 mars 2018



För en vecka sedan köpte jag mexikansk grön sparris på Lidl och då insåg jag att våren står och bankar på dörren. Passar mig perfekt. Nu får det bli lite vårligare matlagning i köket. Velouté betyder sammetslen och används i det franska köket för att benämna ljusa såser och mixade soppor som avreds med beurre manié, alltså smör-mjölblandning. Här har jag inte använt redning, men fick till den sammetslena konsistensen med hjälp av potatis och färskost. Vi avnjöt veloutén som förrätt och då räcker den till 2-3 personer. Ett alternativ till påskmenyns gröna varma förrätt. 

Ingredienser till veloutén:
1 bunt grön sparris, skalad och skuren i bitar
1 bananschalottenlök
1 potatis i tärningar
smör
1 växtbuljongtärning eller fond
5 dl vatten
60-70 g Boursin vitlöksost med örter (eller motsvarande färskost)

Garnityr: sparrisknoppar, kallrökt lax, vattenkrasseblommor, svart flingsalt

 Sätt en klick smör i kastrullen och blanda ner sparrisbitar(inte knopparna), hackad lök och potatis. Sväng runt i 2 minuter. Sätt till buljongtärning/fond + vatten och koka upp. Låt sjuda i ca 10 minuter. Jag lät knopparna koka med den sista minuten och fiskade sedan upp dem med en hålslev. Sätt till osten, blanda om och låt den smälta. Mixa slät. Avsmaka.

Jag använde egenodlad vattenkrasse, kallrökta laxrosor och svart flingsalt (Mill & Mortar) till dekorationen. Räkor är också gott att ha i soppan.









En annan vårlig och lättgjord förrätt med sparris hittar du här:

4 kommentarer:

 1. Gott! Nu blev jag jättesugen pâ sparrissoppa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Sparrisen kommer med våren eller tvärtom. God i alla former!

   Radera
 2. Mums så gott:) Här har vi sparris nästan året runt, men ändå använder jag sparris bara sällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där finns säkert så mycket annat grönt och skönt! Du är väl van att välja och vraka bland det stora utbudet! Lyckans ost!

   Radera