Mangoanka & teriyakianka på rosenkålsbädd

tisdag 27 mars 2018



Alla vill ju inte äta påskalamm, utan kanske någonting lite lättare såsom fågel eller fisk. Ankbröst hör till mina favoriter för att det är svårt att misslyckas med dem bara man följer vissa direktiv: 1)pannan ska vara kall när ankan sätts i med det skurna skinnet nedåt 2) skinnet ska bli ordentligt krispigt 3) brösten ska in i ugnen efter att de brynts på bägge sidor 4) de ska vila åtminstone 10 minuter när de tas ut ur ugnen.

Mangoankan var ett nytt experiment som utföll till belåtenhet. Ankan behöver lite sötma och syra i såsen eller tillbehören för att komma till sin rätta. Försök få tag på lämpligt mogna mangon ... de får inte vara för mjuka för då blir det mos av alltsammans. Inspiration till receptet fick jag härifrån
http://www.marmiton.org/recettes/recette_canard-aux-mangues_19548.aspx

Ingredienser för 4-8 personer:
4 ankbröst
salt 
svartpeppar
4 msk flytande honung
1-2 msk rödvins- eller vitvinsvinäger
2 bananschalottenlökar
4 mangon

1. Skala och finhacka löken. Skala mangon och ta bort kärnan. Skär mangon i ganska tjocka skivor ovanför en bunke så du kan ta tillvara juicen. Den behövs till glaceringen

2. Låt löken långsamt smälta i lite smör. Tillred ankbrösten så här


men häll honungen, vinägern och mangojuicen i stekpannan när brösten är brynta. Glacera sedan brösten med skyblandningen innan de åker in i ugnen. I ursprungsreceptet stektes ankbrösten bara utan att åka in i ugnen. Jag testade men de blev en aning för rosa och lite sega så sätt hellre in dem i ugnen efter stekningen.

3. Stek snabbt mangoklyftorna i skyn och servera dem tillsammans med den uppskurna ankan. Några varv med pepparkvarnen behövs. Jag garnerade med egenodlad vattenkrasse. Dess peppriga smak passar bra både till mangon och ankan.




Teriyakiankans recept kommer från Antti Vahteras kokbok "Viisi vuodenaikaa". Receptet innehåller många favoritingredienser och lutar mot det asiatiska köket. Vi gillade smakerna skarpt.

Ingredienser för 2-4 personer:
2 ankbröst (150-170 g/person)
200 g rosenkål
olivolja
svartpeppar
Maldon-salt

Till såsen:
1/2 dl teriyakisås
1/2 dl ostronsås
1 lime, rivet skal + saften
1 msk finhackad röd chili
1 vitlöksklyfta
1 dl skuren bladpersilja
svartpeppar
Maldon-salt

1. Börja med teriyakisåsen. Blanda alla ingredienser i en skål och låt smakerna mogna några timmar.

2. Stek ankbrösten på samma sätt som ovan (mangoankan). Antti tar ut ankan när innertemperaturen visar 52 grader, men jag tycker den får gå upp till 54-56 grader. Smaksak.

3. Tvätta rosenkålen omsorgsfullt och avlägsna de dåliga ytterbladen. Skiva rosenkålen i skivor och stek dem i olivolja i en stekpanna tills de är knapriga. Smaksätt med salt och peppar.

4. Skiva ankbrösten och placera dem utanpå rosenkålen. Häll teriyakisåsen över ankan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar