Pissaladièrepaj

onsdag 19 juli 2017


Den äkta franska pizzan från Nice ska göras på pizzadeg med en fyllning av karamelliserad lök, anjovis/sardeller och svarta oliver. Min variant är i pajform och jag satte till kapris, blåmögelost och äggstanning för att få den matigare. Ordet pissaladière kommer från latinets "piscis"(fisk) och "pissalat"(saltad fisk).

Ingredienser till degen:
1/2 kg färdig pajdeg
ELLER
200g smör
3dl halvgrovt vetemjöl
3/4 dl kallt vatten

Fyllningen:
400-500 g lök (går bra att blanda purjolök och gul lök)
1 tsk torkad timjan/mera färsk timjan
olja
salt
svartpeppar

Äggstanningen:
1 ägg
2 dl grädde

Utanpå:
3-4 anjovisfiléer/sardeller
1 msk kapris
100-150 g blåmögelost(Castello blue cheese)
10-15 svarta, kärnfria oliver

1. Tina den djupfrysta pajdegen eller gör egen genom att smula ner smöret i mjölet. Sätt till det kallna vattnet och blanda ihop till en deg. Det går bra att använda en matberedare. Låt degen vila 30 minuter.
2. Skär de skalade lökarna i halvmånar och bräsera dem i oljan tills de är genomskinliga. Du kan lägga i lite socker om du vill. Sätt till timjan och låt koka några minuter. Smaksätt med lite salt och svartpeppar. Låt kallna en aning.
3. Finfördela anjovisfiléerna. Vispa ägget lite och sätt till grädden och anjovisen.
4. Värm ugnen till 250 grader. Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbart botten. Degen ska också täcka kanterna. Hacka degen med en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter.
5. Häll lökblandningen i den halvgräddade pajen och häll på äggstanningen. Placera kaprisen, oliverna och blåmögelosten utanpå.
6. Grädda ännu ca 20-30 minuter i nedre delen av ugnen tills pajen är genomgräddad.
Jag använde folieformar (och färdig pajdeg med råg) för att jag djupfryste de färdiga pajerna inför en större fest. Pissaladièrepajerna hade strykande åtgång som vickningsmat på nattkröken ... så gör tillräckligt många! Gillar du eller dina gäster inte blåmögelost så lämna bort den ... men när den smälter ner vet du inte vilken sorts ost det är! Kan ätas ljumma eller kalla. Bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar