Fläskfilé med chilipesto

tisdag 6 juni 2017


Ingen i familjen är stor vän av griskött men den här chilipeston och den goda såsen som hör till fick alla på fall. I synnerhet chilipeston är så fantastiskt härlig att det är svårt att beskriva: du måste helt enkelt göra den själv och uppleva alla smaksensationer. Receptet är från en Allt om Mat årgång 2004.

Det här behövs till 4 personer:
600 g fläskfilé
1 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
2 msk smör

Chilipesto:
3 msk pinjekärnor
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad spansk peppar(använde torkad quindillo)
1/2 dl solrosolja
3 msk tomatpuré
1/2 tsk salt

Sås:
1 dl sky
2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl crème fraîche
2 tsk soja
1 krm svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Börja med chilipeston. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna tills de doftar. Kör skalad vitlök, pinjekärnor, chili, olja och tomatpuré i en mixer eller med mixerstav till en puré. Smaka av med salt.
2. Krydda och bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Lägg den på ett ugnssäkert fat och bred på lite av chilipeston. Sätt en köttermometer i mitten på filén där den är som tjockast. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter. Den är klar när innertemperaturen är 65 grader. Låt köttet vila 10 minuter: temperaturen går då upp till 70 grader.


3. Häll 1 dl vatten i stekpannan och sila över det i en kastrull. Tillsätt fond, crème fraîche och soja och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
4. Skiva köttet och servera resten av peston vid bordet.
Som tillbehör hade vi stekt blomkål i skivor med en massa örter på. Kom ihåg att använda blomkålens gröna blad också. Smaskigt.

Och ett organiskt italienskt Sangiovese-vin var ett bra val... i bakgrunden skymtar Landebistros sommarkök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar