ROMSKÅLAR

onsdag 18 januari 2017
En perfekt förrätt om du vill ha så lite jobb som möjligt när gästerna anländer. Den kalla soppan gör du dagen innan och så får den mogna till sig i kylskåpet. En kvart innan gästerna dyker upp kan du portionera ut soppan i vackra skålar eller koppar och dekorera med crème fraîche och rom och rödlök, gräslök eller dill. När jag testade denna rätt första gången använde jag rödlök (lite för grovt hackad) och dill. Vi tyckte att rödlöken tog över för mycket av smaken så nu när vi hade gäster använde jag gräslök i stället och det var lyckat. Använde löjrom och sikrom men löjrommens konsistens passade inte här så rekommenderar forellrom i stället såsom det står i receptet. Soppan i sig är mild i smaken eftersom den innehåller potatis, purjo, äppel och litet blåmögelost. Receptet hittade jag hos Gurmee-bloggen (finsk). Enkel att åstadkomma och lite annorlunda men ack så god och vacker!
Till 6 st behövs:
3 mjöliga potatisar (400 g)
1 syrligt äpple (150-200 g)
100 g purjo
0,5 l grönsaksbuljong
50 g blåmögelost
svartpeppar
salt
0,5 burk crème fraîche (100 g)

Garnityr:
0,5 burk crème fraîche (100 g)
forell- och sikrom (gärna rökt)
rödlök

1. Skala och klyfta potatisen. Skala äpplet och skär i bitar. Skiva purjon.
2. Koka mjuka i grönsaksbuljong. Smula ner osten och mosa alltsammans; gärna med stavmixer. Avsmaka med salt och peppar. Tillsätt crème fraîchen och låt stå svalt så smaken utvecklas och soppan tjocknar lite.
3. Fördela i glas på fot, efterrättsskålar, soppskålar eller vackra tekoppar. Dekorera med kall crème fraîche, rom och mycket finhackad rödlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar