2-3 stora squash
salt
Börja med att hyvla squashen i ca 2-3 cm tjocka skivor. På mandolinen går det behändigast om du aktar fingertopparna! Bred ut dem på tidningspapper eller skärbräden och strö salt över. Låt dem ligga i 30 minuter medan du förbereder såsen.
Till köttfärssåsen behöver du:
drygt 1 kg köttfärs
1 paket bacon
4 stora vitlöksklyftor
3 stora gula lökar
4 tsk sambal oelek
2 förpackningar krossade tomater med chili (Mutti à 375 gr)
(chipotle) chili pulver/färsk hackad chili
svartpeppar
2 msk fisksås
ca 1 dl soja
1 dl kokospulver/1 burk kokosmjölk
Bryn köttfärsen, de grovhackade lökarna och vitlökarna i olja. Tillsätt sambal, chili, krossade tomater, kokospulver(mycket behändigt att ha i torrskåpet), fisksås, soja och svartpeppar. Smaka dig fram till de rätta proportionerna. Låt puttra i 15 minuter.
Till morot/mangoldröran behöver du:
3-4 stora morötter i lämpliga stavar
8-10 stora mangoldblad, också stammarna
1 msk mortlade korianderfrön(eller mer)
ostronsås
vatten
Woka morotsstavarna i olja i några minuter tillsammans med mangoldstjälkarna och koriandern. Tillsätt de skurna mangoldbladen, blanda och stek tills de mjuknar. Häll i ca 1/2 dl ostronsås och ca 3/4 dl vatten, rör om och avsmaka. Ställ åt sidan.
Smörj lämpliga ugnsformar med olja.(Här använde jag folieformar för den delen som ska djupfrysas.) Torka av squashen. Börja med ett lager squash(lite omlott), sen köttfärssås och lite morotsröra och fortsätt så. Du kan strö stekt riven bacon mellan varven om du önskar. Avsluta med sås och strö riven ost över om du vill.
Ställ in i 200-grader varm ugn i ca 30 minuter. Kolla färgen. Låt svalna en aning innan du serverar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar