Följande recept är litet ditåt eftersom jag vanligtvis kollar i skåpen vad som finns hemma och kör enligt det. Börja med att smörja en pajform med kokosolja/smör.
På bilden torkade korianderfrön.
Du behöver följande:
ca 10 st syrliga äpplen i klyftor, ej skalade(egna ekologiska)
2 msk mortlade korianderfrön
finriven ingefära enligt tycke och smak/pulver
2 msk kokossocker/farinsocker
1,5 dl whisky/calvados/citronsaft(mindre citronsaft)
Blanda alltsammans och låt stå 5-10 minuter.
1/2 stång mandelmassa, riven eller i tunna skivor
1-2 dl grovhackade naturella nötter, blandade
1/2 dl mandelmjöl
Täck med mandelmassan, nötterna och mandelmjölet.
Strö lite extra socker över.
Hyvla över tunt med smör och sätt in i 200 gradig ugn i ca 30 minuter tills färgen är gyllene.
Servera med vaniljsås(alpro soya vaniljsås passar också laktosintoleranta, hör till favoriterna), glass eller vispgrädde.
Desserten är alltså glutenfri om du använder mandelmjöl. Kan också blanda i lite kokosmjöl om du tycker. Använd de fina inhemska äpplena så länge ni får tag på dem! Njut av denna rätt så hälsosamma dessert! Den brukar försvinna i ett nafs så gör tillräckligt mycket. Dethär receptet räcker till 4 portioner.
Äpplen innehåller fibrer, flavonoider och C-vitamin och kan ingå i all kost avsedd att motverka åldrande. Äpplen innehåller pektin, en fiber som sköljer ut slaggprodukter ur kroppen. Den får även goda bakterier att frodas i tarmarna och bidrar tillsammans med quercetin till att hålla kolesterolvärdet nere. Äpplen innehåller dessutom äppelsyra, som lindrar reumatism och artrit och hjälper till med energiproduktionen. Innehållet av C-vitamin stärker immunsystemet, medan det höga vatteninnehållet återfuktar kroppen. Lånat ur boken "Mat som håller dig ung".
Ser väldigt gott ut!
SvaraRaderaJo den är faktiskt beroendeframkallande åt det hälsosamma hållet.
SvaraRadera