4-6 personer
400 g blandsvamp
1 stor gul lök
ca 2 tsk torkad eller färsk salvia
flingsalt
svartpeppar
1 dl hackad persilja
3 ägg
1,5 dl vispgrädde
LINGONSÅS
2 dl tranbärsgelé
1 dl frysta lingon
1-3 msk portvin
Sätt ugnen på 175 grader. Borsta svampen noga och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp o lök i en stekpanna med smör, 10-15 minuter. Tillsätt salvian mot slutet. Salta och peppra. Låt kallna.
Finfördela blandningen i matberedaren. Tillsätt persilja, ett ägg i taget och grädde och mixa ihop till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
Häll smeten i en smord form som rymmer 5-6 dl. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt patén kallna och servera med såsen.
Lingonsås: Värm gelén försiktigt i en liten kastrull och rör den slät. Blanda i lingonen och ta kastrullen från värmen. Blanda i portvinet. Om såsen stelnat går det bra att värma den försiktigt vid servering.
Min kommentar: Patén passar som förrätt(se bildförslag) eller på buffébordet. Jag älskar salvians smak men den kan bytas ut mot timjan eller mejram. I det ursprungliga receptet ingick också 6 st enbär.
Skivar stensopp och aspsopp och torkar i ladan. Antingen på tidningspapper på en solstol eller...
...på ett underlag gjort av myggnät. Får torka någon vecka. Sen i papperspåsar.
...på ett underlag gjort av myggnät. Får torka någon vecka. Sen i papperspåsar.
Syskonen i svampskogen.
Have a nice day!
Have a nice day!
Trevliga recept! Tack :)
SvaraRaderaVarsågod! Mera på kommande!
RaderaMvh, Anne