Risnudelsallad med kött och magisk dressing

lördag 25 september 2021Min längtan efter asiatiska smaker är extra stor för tillfället. Redan doften av de asiatiska kryddorna och örterna får mig att längta långt bort och komma ihåg resorna till Vietnam och Laos. Hur som helst är detta en pangrätt, när som helst på året, som går att förbereda fram till grillningen/stekningen av köttet. Dressingen är salladens viktigaste del, var och en måste smaka sig fram till en lämplig balans mellan chili, fisksås och lime. Jag följde inte Jennie Walldéns såsrecept till punkt och pricka, utan litade på mina smaklökar.

Ingredienser:

500 g välmarmorerad ryggbiff (jag tog flat iron steak från frysen)

250 g platta risnudlar

1 gurka

1 morot (tog 2)

10 cm rättika

1 dl sockerärter (tog edamamebönor)

20 g babyspenat

100 g jordnötter

3 salladslökar/vårlökar

1 kruka mynta

1 kruka koriander

smör och neutral olja att steka i

Dressing:

2 limefrukter

3 msk fisksås (tog mera)

2,5 msk farinsocker (tog mera)

1 klyfta vitlök, riven (tog 2)

2 msk ingefära, riven

1 röd chilifrukt, finhackad (tog 2)1. Riv skalet på limen och pressa saften. Riv vitlök och ingefära samt finhacka chilin. Blanda ihop med fisksås och socker. Smaka av med eventuellt mer fisksås, limesaft eller socker. Ställ åt sidan.
2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj väl i iskallt vatten så nudlarna blir helt kalla. Droppa av väl och lägg i en stor salladsskål/på ett stort fat.

3. Skala gurkan och klyv den på längden. Skrapa ur kärnorna och dela en gång till på längden. Skär gurkan i tärningar. Skär morot och rättika i tändsticksstavar, strimla sockerärtor samt skiva salladslök. Grovhacka korianderstjälkarna men spara bladen.

4. Lägg alla grönsaker förutom korianderbladen i salladsskålen med glasnudlarna. Häll på dressingen och vänd runt. Plocka myntabladen och lägg överst med korianderblad och jordnötter.

5. Salta och peppra ryggbiffen. Stek i en het panna i smör och olja/grilla till den stekgrad du gillar, 54 grader ger medium rare. Låt köttet vila i några minuter innan du skär i det. Skiva sedan upp och toppa risnudelsalladen innan servering. Njut! 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar