De här grönsaksburgarna stekte jag i ugnen, vilket är det absolut bästa sättet, för då fastnar de inte i stekpannan. För alla som vill undvika olja rekommenderar jag den här bekymmersfria ugnsstekningen. Ytan blir inte lika knaprig men det tycker jag inte stör.
Ingredienser till 10 - 12 burgare:
1 rödlök, finhackad
1 stor morot, riven
1 stor näve spenat, grovt hackad
1 burk kikärter, sköljda och avrunna
2 msk näringsjästflingor/öljästflingor
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprika
1/2 - 1 tsk vitlökspulver
1/2 - 1 tsk chilipulver
(3/4 tsk chipotle)
Blanda alla dessa ingredienser i en bunke. Det går bra att använda egna favoritkryddor i stället för de föreslagna. Sätt till 2 - 2,4 dl kokt quinoa och blanda väl. Sätt till salt enligt smak och tycke.
Till smeten:
ca 4,8 dl kikärtsmjöl
1 tsk salt
ca 2,4 dl vatten
Blanda mjöl och salt i en bunke och häll i lite vatten åt gången under vispning, tills du får en tjock plättsmet.
Häll smeten i kikärtsquinoablandningen och blanda väl. Kontrollera sältan. Låt vila 10 minuter.
Forma burgare med händerna och placera dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Stek i 200 grader varm ugn tills de är guldbruna. Det tar ca 20-25 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
Jag serverade burgarna med ugnsrostad sötpotatis och lite vackra och syrliga gröna blad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar