Annes pimpade kållåda

fredag 27 mars 2020




Kållåda kan göras på många sätt och vis: vegetarisk eller vegansk, med kött, fågel eller fisk, varför inte också med skaldjur. Många använder ris i sin kållåda, men jag brukar i stället använda korn som här eller quinoa. I bloggarkivet finns också en kållåda med härkis. Om du inte är vän av heta smaker är det bäst att lämna bort chilin och Harissan.
Mitt tips är att göra en stor sats och frysa in några lådor. Kållådan hör till de rätter som vinner på att värmas. Och dessutom brukar den gillas av alla åldrar, vilket åtminstone i den rådande situationen är ett stort plus, eller hur?

Ingredienser för 2 stora ugnsformar eller 8 st 0,5 liters formar:

ca 1,5 kg vitkål
2-3 stora gula lökar
3-4 stora vitlöksklyftor
2 stora morötter
timjan och salvia (eller andra örter, torkade eller färska)
500 g köttfärs
1 stor burk passerade tomater
(2 torkade mortlade små starka chilin)
1-2 tsk Harissapulver/Harissapasta
2 växtbuljongtärningar
svartpeppar
olja
1,5 - 2 dl kokt korn
2 dl Planti cooking havregrädde (valfri smak, jag använde lök)

1. Strimla kålen, tärna löken och morötterna, hacka vitlöken. Stek den strimlade kålen i olja. Stek löken, morötterna och vitlöken i en annan stekpanna. Blanda alltsammans.

2. Stek köttfärsen i olja tillsammans med örterna, chilin och Harissan och sätt till buljongtärningarna och de passerade tomaterna. Blanda sedan med grönsakerna och det kokta kornet i en stor bunke. Krydda med svartpeppar och kanske lite salt/soja om det behövs.

3. Fördela blandningen i två stora ugnsformare eller i flera mindre. Häll på 2-4 dl grädde och grädda i 200 grader i ca 30 minuter tills lådorna fått lite färg.

4. Bjud en sallad med fräsch senapsvinägrett som tillbehör.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar