Rotsaksfärs, hjortfilé & salviasmörsås

onsdag 9 oktober 2019




Härlig höstlig svamp- och rotsaksfärs med ett salviasmör som hälls över vid serveringen. Mums säger jag bara. Underbara smaker som gifter sig i munnen. För den som så önskar är det bara att steka lite viltkött till. Där har du en festlig höstmiddag som dessutom är rätt så hälsosam … med undantag av smöret, men det kan man lite snåla med!
Receptet på rotsaksfärsen tog jag från Rosa Viini ja Ruoka (en mat- och vinsajt på finska)



Ingredienser till rotsaksfärsen:

200 g soppar eller övriga skogssvampar
1,5 dl solroskärnor
1 dl havregryn
1 burk kikärter
1 burk vita bönor
1 morot
1 rödbeta
1 lök
salt
svartpeppar

1. Förvärm ugnen till 175 grader och fodra en brödform med bakplåtspapper (om du inte använder en form i silikon, då räcker det med att skölja den med kallt vatten).

2. Putsa svamparna och skär dem i mindre bitar. Placera dem i blendern/matberedaren tillsammans med fröna och havregrynen. Kör till en jämn massa.

3. Skölj bönorna och kikärterna  under rinnande vatten i en sil. Sätt dem med svampmassan i blendern/matberedaren och kör till en grov massa. Häll blandningen i en stor bunke.

4. Skala och riv rotsakerna. Skala och finhacka löken. Blanda ner rivet och löken i färsblandningen. Smaksätt med salt och peppar och häll blandningen i brödformen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills ytan har fått vacker färg. Täck då formen med folie och grädda ytterligare ca 30 minuter.

5. Servera med lite stekta svampar, örter och salviasmör. Testa också det ursprungliga receptets rökta tomatsmör. Jag har själv inte gjort det, men det låter gott.



 Salviasmör:

en stor näve salviablad, hackade
lite färsk timjan
lite rivet citronskal
en stor riven vitlöksklyfta
ca 100 g smör
lite olivolja
salt
svartpeppar

Smält smöret i en kastrull. Lägg i salvia, timjan och vitlök och låt fräsa i smöret i några minuter på medelvärme. Smaksätt med rivet citronskal, olja, salt och peppar.
Häll smöret i en såskanna och servera till rotsaksfärsen och hjortfilén.



Stekt hjortytterfilé:

Salta och peppra den rumstempererade filén i god tid. Stek den i smör-oljeblandning med några timjekvistar, helst i en gjutjärnspanna. Vänd ofta och ös med smöret tills ytan är ordentligt brynt. Ställ in i 150 grader varm ugn tills innertemperaturen visar 53-55 grader. Ta ut och låt vila i 10 minuter innan du skär upp den.

Ett gott tillbehör till viltkött är min knock-out plommonchutney och 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar