Thailändsk svampröra

tisdag 15 oktober 2019




En variant på Laab, som vanligtvis görs på griskött i Thailand. Men eftersom det finns svamp i överflöd i vår skog, så bytte jag ut köttet till blandsvamp. Servera den goda röran i salladsblad eller på bröd. Receptet hittade jag på www.veckansmiddag.com.


Ingredienser:
1 liter blandad svamp (jag använde kantareller, stensopp och svart trumpet)
1 tsk grönsaksfond + 2 msk vatten
2 msk fisksås
3 msk lime
1 tsk socker
1 msk srirachasås (eller mer beroende på hur stark du vill ha röran)
1 purjolök
2 rödlökar
1 dl färsk thaibasilika, finhackad (vanlig basilika går bra)
1 dl färsk koriander, finhackad
1 msk rostat rispulver (se nedan)
salladsblad
eventuellt lime till serveringen


Rispulver finns att köpa i asiatiska affärer, men det är inte svårt att göra eget. Rosta jasminris i en torr stekpanna på låg värme tills riset får färg. Det tar ca 7-10 minuter. Var försiktig så det inte bränns. Krossa det rostade riset i en mortel. Riset ger inte bara smak utan fungerar också som förtjockningsmedel. Rispulvret kan förvaras i en lufttät burk.


1. Rensa svampen och hacka den grovt. Lägg svampen, fonden och vattnet i en stekpanna och låt sjuda på svag värme i ca 10 minuter. Låt vätskan koka in helt i svampen.

2. Lägg svampen i en skål och häll över fisksås, pressad lime och srirachasås.

3. Blanda ner finhackad rödlök, purjolök, thaibasilika och koriander. Rör om. Strö över rispulvret och rör om ordentligt. Låt stå en timme innan du smakar av med mer kryddor.

4. Servera svampröran på salladsblad. Strö över lite av rispulvret precis innan serveringen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar