Fikonsäsongen pågår och har man tur hittar man vackert lila och lämpligt mjuka fikon i vissa affärer. Men köp absolut inte hårda och omogna exemplar, för de smakar inngenting. Fikonen ska vara så mjuka att de nästan går sönder när man fingrar på dem. Det här trevliga receptet hittade jag i en spansk tidning och tyckte det lät supersmarrigt … vilket det också visade sig vara. Och dessutom snabbfixat.
För 2 personer behöver du:
4 stora och mogna fikon
ca 3 msk honung (jag använde lönnsirap)
det rivna skalet av en apelsin
1-2 msk Cointreau eller Grand Marnier
grekisk youghurt
smör till formen
Skölj fikonen. Skär eller klipp ett kors i toppen. Ställ fikonen i en smord ugnsform. Öppna dem lite som blommor. Häll en knapp msk honung i varje fikon, rivet apelsinskal och lite Cointreau. Täck formen med folie och ställ in i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter.
Vispa youghurten med en gaffel och blanda ner saften som runnit ut ur fikonen i ugnen. Blanda i lite socker om du tycker det behövs. Servera fikonen ljumma eller kalla på en youghurtbädd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar