Pollo tonnato

fredag 24 augusti 2018



Du kanske känner till och har ätit vitello tonnato? Alltså kalv i tonfisksås. En förträfflig kall italiensk sommarrätt som gör sig bra på buffén. Först kokas kalvsteken i vitt vin, skivas när den kallnat och täcks av en oemotståndlig tonfiskmajonnäs. I stället för kalven, som ju är svår att få tag på hos oss, har jag använt mig av kycklingfilé. Jag har tidigare gjort den här rätten med kalkonstek och den blev kanske snäppet bättre än denna kycklingvariant. Vilket kött du än väljer blir det gott.

Ingredienser:
ca 600 g kycklingfilé
7 dl vatten
3-4 msk kycklingfond
pressad saft av en citron
10 svartpepparkorn 
1 gul lök/rödlök
färsk timjan och oregano
2 lagerblad
flingsalt
nymald svartpeppar

1. Koka upp vatten och fond i en traktörpanna. Tillsätt citronsaft, pepparkorn, örter, lagerblad och klyftad lök. Sjud kycklingfiléerna i fonden under lock ca 6-7 minuter. Låt kycklingen kallna i fonden, gärna till nästa dag.

2. Bred ut lite tonfisksås på serveringsfatet. Skiva kycklingen ganska tunt och lägg upp, lite omlott, på såsen på fatet. Salta och peppra. Bred över såsen, gärna ett par timmar före serveringen. Täck över och förvara i kylen.

3. Garnera med rucola, kapris (helst stora med stjälk), hyvlad parmesan och citronklyftor.


Tonfisksåsen:
1 burk tonfisk i olja
1,5 dl majonnäs (Hellmann's eller egen)
3-4 msk små kapris
4-5 anjovisfiléer eller sardeller
lite olivolja
saften från en halv citron
salt
svartpeppar

Låt tonfisken rinna av. Mixa tonfisk, majonnäs, kapris och anjovisfiléer. Sätt till lite citronsaft och olivolja. Såsen ska vara ganska tjock. Kolla smaken och sätt till mer citron om det behövs. Salta och peppra.







Assistenten blev utan blåbär i år på grund av torkan, men hon lät sig väl smaka för två år sedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar