Om du får tag på färsk majs så tveka inte en sekund, utan köp hem några kolvar och grilla dem. Bred på ett gott smör eller ät med en smaksatt majonnäs. Majsen är i säsong nu och är dessutom otroligt billig. Och den färska majsen är någonting helt annat än de förkokta som finns att köpa vacuumförpackade. Jag har aldrig gillat majs i någon högre grad, men den här färska grillade varianten med det härliga dragonsmöret och den fantastiska rostade löken var en riktig umamiupplevelse! Idén kommer från Allt om Mats grillspecial.
Ingredienser till dragonsmöret:
50 g smör, rumsvarmt
2 msk finhackad dragon (i receptet endast 2 tsk)
svartpeppar
2-3 tsk vitvinsvinäger eller vit balsamico
Rör ihop alla ingredienser. Smöret räcker till 2-4 kolvar, beroende på hur smörig du vill ha din majs.
Rostad lök:
1 gul lök, finhackad
1 tsk salt
2 msk mjöl
3-4 msk rapsolja
Skala och hacka löken, salta och låt stå i 30 minuter. Blanda den sedan med mjölet. Stek i olja på medelvärme i ca 15 minuter tills löken är knaprig och guldbrun. Rör om ofta för om den bränns går den inte att äta. Låt löken rinna av på hushållspapper.
Obs! Den här rostade knapriga löken är god till det mesta och oerhört beroendeframkallande.
Majsen:
1. Klipp av toppen. Lägg majsen i kallt vatten så att det täcker. Låt ligga ca 30 minuter. Räkna med en kolv/person.
2. Vik upp bladen bakåt och tryck ihop blasten. Knyt ihop bladen med en flik av blasten.
3. Pensla majsen med olja och lägg den på het grill. Grilla runt om ca 10-15 minuter. Om du vill att blasten förblir grön så se till att den ligger utanför grillen. Min blast brändes tyvärr.
4. Bred dragonsmöret på majskolvarna och strö på lökströsslet och mumsa i dig härligheten med händerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar