UGNSROSTAD BLOMKÅL MED RAS EL HANOUT

lördag 25 mars 2017


Grönsakshandlarens huvud har vi här! Skämt åsido men det lär ras el hanout betyda. Kryddblandningen som främst används i Maghreb (Marocko, Algeriet och Tunisien) består vanligtvis av muskotnöt, fänkålsfrö, nejlikor, kanel, gurkmeja, chili, ingefära, svartpeppar, lagerblad, rosenblad och lavendelblomma. Ingredienserna varierar från familj till familj och varje kryddhandlare har sin hemliga blandning: kombinationerna är oändliga! Ras el hanout doftar jul men kan med fördel användas på lamm, kyckling, i couscous och marinader under alla årstider. Doften som sprider sig under tillagningen är underbar!

Ingredienser för 4 personer:
1 blomkålshuvud med de gröna bladen kvar, sköljt
1 tsk salt + mer till kryddningen
ca 2 liter vatten eller mjölk
ca 0,8 dl (1/3 cup) ghee=skirat smör (kan köpas på burk)
4 tsk ras el hanout
salt (ordentligt)

1. Placera blomkålshuvudet i en stor kastrull och tillsätt salt och mjölk/vatten så det täcker. Jag använde fifty fifty ungefär. Koka upp och låt sedan blomkålen sjuda i ca 45 minuter, tills den är mjuk. När kastrullen svalnat så placera den med innehåll i kylskåpet/matkällaren över natten.
2. Följande dag värmer du ugnen till 225 grader. Torka av
blomkålen väl med hushållspapper. Om du vill kan du använda den kokta vätskan till övrig matlagning. Placera blomkålen på bakplåts/smörpapper i en form eller på plåt och smeta in hela huvudet ordentligt med smöret. Fördela ras el hanout kryddan jämnt över det hela och avsluta med rikligt med salt.
3. Paketera in nedre delen av blomkålen(bladen) i pappret men lämna huvudet framme. Rosta i ugnen i ca 30 minuter tills ytan är mörkt gyllenbrun. Servera varm eller avsvalnad. Vi tyckte den var godare avsvalnad.
Det här receptet härstammar från en kock i Buenos Aires, Tomás Kalika, som i sin tur snappat upp det i Israel då han jobbade för Eyal Shani.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar