Jag kunde inte motstå frestelsen att inhandla fyra stycken fina torskfiléer hos fiskhandlaren fastän jag hade en massa övrigt i kylskåpet som väntade på att bli tillagat. Man måste ju slå till då tillfälle ges!
TORSK MED SPENATGREMOLATA (2 personer)
2 torskfiléer
smör
salt & vitpeppar
Spenatgremolatan:
1-2 dl snabbförvälld hackad spenat
1 citron, rivet skal och saften av halva citronen
3 rivna vitlöksklyftor
3-4 msk olivolja
salt
Hetta upp olivolja i en kastrull. Lägg i citronskalet och vitlöken. Blanda om i en minut. Sätt till spenaten och lite citronsaft. Låt det
bli varmt och smaka av med salt, mera citronsaft och olivolja.
Salta och peppra torskfiléerna och stek dem i smör i het stekpanna. 1-2 minuter per sida räcker beroende på tjockleken. Pannan ska vara het och fisken åker i först när smöret "tystnat". Lägg upp fisken på en bädd av spenatgremolatan och salta och peppra ännu vid behov.
TORSK MED SMÖR-KAPRIS-SALVIA (2 personer)
2 torskfiléer
salt & vitpeppar
smör
10-15 st salviablad + mer att garnera med
ca 1/2 dl kapris (använde kapris i havssalt , avsköljda)
Börja med såsen. Bryn smör och sätt till salviabladen och kapris. Koka inte, låt bara värmas några minuter. Stek torsken i smör i het stekpanna (se ovan). Häll över såsen vid serveringen. Vi drack Neiss pinot grigio till. Friskt, fruktigt och örtigt. Mycket lyckat val.
Åt matte och husse upp allt???
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar