LAMMCHORIZOBURGARE OCH KÅLQUINOABOMB

söndag 9 oktober 2016




Vitkålen är fantastisk på många sätt och vis: hälsosam, fettfri, billig och god. Den innehåller svavel som kallas för "skönhetsmineral" och ger oss starka naglar, glänsande hår och ungdomlig hud. Här i kombination med svarta bönor, bondbönor, quinoa och lök. Lammkött blandat med chorizo råkorv och fänkål blir delikatessburgare. Alltsammans gluten- och laktosfritt.



Nu är jag osäker på om denhär supermixen finns i Finland redan...köpte den i Stockholm. Om du inte lyckas få tag på den så använd kokt quinoa (och råris). Har gjort gratängen utan denhär mixen med enbart quinoa och den blev också jättegod.




Till "kållådan" behöver du:
drygt 1/2 kilo vitkål
1 rödlök
1/2 stor purjolök
3-4 vitlöksklyftor
2 dl kokta torkade bondbönor (brukar koka en hel påse på en gång och djupfrysa i mindre påsar)
3 dl kokt Paulúns supermix/quinoa o ris
lökfond
vatten
2 msk garam masala(enligt egen smak eller byt ut mot annan krydda)
1-2 msk svartpeppar
salt
(chipotlechili)
1 burk Mifú






Strimla vitkålen, skär purjon i ringar, rödlöken i tärningar och hacka vitlöken. Fräs allt i olja några minuter, sätt till kryddorna och häll i lökfond/grönsaksfond och så mycket vatten som behövs. Vätskan ska koka in. Blanda i de övriga ingredienserna och häll blandningen i en oljad ugnsform och toppa med Mifú. Hade denhär smaksatta varianten hemma men det går lika bra med naturell eller mexikansk.Du kan också lämna bort den helt och hållet. Ville testa produkten och tyckte att den var förvånansvärt bra.




Sätt in i 175-gradig ugn i ca 30 minuter. Du kan hälla på lite buljong om du tycker gratängen  blir för torr.





Till lammchorizoburgarna behöver du:

400 g malet kött av lamm
280 g chorizo råkorv (t.ex. Saarioinen)
2 tsk mortlade fänkålsfrön
1,5 msk soja (smaka dig fram)
1,5 msk risvinäger
1 stor riven vitlöksklyfta
ev. salt 


Blanda malet köttet och chorizomassan med de övriga ingredienserna och smaka dig fram till rätt sälta. Chorizon är ju ganska chilistark så det behövs ingen peppar. Forma hamburgerbiffar ( 9-10 st) och stek dem i olja 5-6 minuter/sida. Ös biffarna med skyn medan du steker dem.







Exempel på uppläggning av den färdiga rätten. Åt tomater till vilket gav lite fräschör...och basilikabladen åt vi också...mums. En grönsallad skulle säkert passa utmärkt vid sidan om! 


Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar