COQ AU VIN - FRANSK KLASSIKER

söndag 23 oktober 2016



En av Landebistros favoriter som alla gillar. Jag gör den vanligtvis på hela ekologiska hönor (eftersom tupp är svår att få tag på här i landet). Man kan förstås använda sig av färdiga kycklingbitar men smaken blir mustigare om man gör sig besväret att stycka hönan själv . Och rödvinet skall naturligtvis vara franskt; gärna ett Côtes du Rhône vin som också bör drickas till rätten. Ber om ursäkt för att bilderna på den färdiga coqen är lite oskarpa....kameralinsen ångade igen.


Ingredienser:
2 hela ekologiska färska hönor, ca 3 kg
4 stora gula lökar eller 6 st bananschalottenlökar
ca 500 g champinjoner
1 pkt bacon
2-3 msk tomatpuré
3 st solovitlökar
1-2 msk soja
2 msk kalvfond
3-4 dl rödvin
färsk timjan, persilja (och salvia)
3 lagerblad
(1 dl cognac till flambering)
smör
olivolja
salt
svartpeppar




Stycka hönorna i 6-8 bitar/höna. Salta och peppra. Dela lökarna i klyftor. Skär varje vitlök i 6 delar. Går förstås att använda skalade vitlöksklyftor också. Minska på vitlöksmängden om du vill. Stek baconet och klipp i stora bitar. Stek de kvartade champinjonerna i baconfettet och smör. Krydda med (libsticks-)salt. Ställ åt sidan.


Bryn kycklingbitarna i smör-olivoljeblandning på båda sidorna. Flambera med cognacen om du vill/vågar. Smaken blir lite djupare. För sen över dem till en (gjutjärns-)gryta. Bryn lökarna och vitlöken i fettet som blir kvar i stekpannan. Häll dem i grytan och lägg till örterna, tomatpurén, fonden, lagerbladen och rödvinet. Jag brukar lägga ner hela örtstjälkar och sedan fiska upp dem först innan grytan serveras. Vätskan ska nästan täcka alltsammans. Låt puttra åtminstonen en timme...tills köttet börjar lossna från lårbenen. Eftersom skinnet på kycklingbitarna innehåller en hel del fett så är det bra att avlägsna fettet som bildas på såsytan med en sked under kokningen. Avsmaka efter en tid och sätt till salt/fond/soja/vin om du tycker det behövs...använder själv en massa örter och soja i stället för salt. Om du använder kycklingbitar  så blir det fortare färdigt. Lägg i champinjonerna och baconet mot slutet. Red såsen med Maizena såsredning för att få den lite tjockare.


Vi brukar äta denhär ljuvliga grytan med ett gott grovt bröd men skalad kokt potatis är också gott till. Broccoli/bönor/morötter om man vill ha grönsaker. Och kom ihåg att göra grytan dagen före ni tänker avnjuta den...smakerna kommer bättre till sin rätt efter att ha utvecklats under natten och det smakar 10 gånger bättre!  




Bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar